Ονειρα στο Περτούλι
Τα λιβάδια συντροφεύουν τον επισκέπτη και στην υπόλοιπη διαδρομή ως το Περτούλι. Το Περτούλι, χαμένο κι αυτό μέσα στα έλατα, προσφέρει μία ακόμη δυνατότητα στους φίλους των σπορ: το ψάρεμα πέστροφας, μπρίανας και χελιών στον περτουλιώτικο ποταμό. Κυρίως όμως προσφέρει όμορφα τοπία και ωραίες γωνιές για φαγητό και ύπνο. Τα παλιά, ατμοσφαιρικά αρχοντικά έχουν προσθέσει την ξεχωριστή νότα στη διαμονή σε όλη την περιοχή. Οσο για αυτούς που θέλουν να αποδράσουν από την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα αυτού του κομματιού της διαδρομής στη Νότια Πίνδο, δεν έχουν παρά να συνεχίσουν και μετά το Περτούλι προς τα χωριά Νεραϊδοχώρι, Πύρρα, Δέση και Αγιος Νικόλαος.
Η κοσμική Ελάτη
Καθώς η διαδρομή συνεχίζει να ανηφορίζει στις πλαγιές του Κόζιακα, κάπου στα
Τα Περτουλιώτικα Λιβάδια
Μετά την Ελάτη η ανάβαση συνεχίζεται ανάμεσα στις κατάφυτες πλαγιές ως τα
Οι ξεχασμένοι Καλόγηροι
Η Πύλη συνεχίζει και σήμερα να δικαιολογεί το όνομά της αφού αποτελεί την πόρτα ενός τοπίου το οποίο μεταμορφώνεται εντελώς ξαφνικά. Οι επίπεδες εικόνες του κάμπου αμέσως μετά το χωριό παραχωρούν τη θέση τους στις εξάρσεις της Νότιας Πίνδου. Τα βουνά Ιταμος και Κόζιακας αφήνουν ανάμεσά τους μια διάβαση σκεπασμένη με πλατάνια για να περάσει ο δρόμος, ο οποίος ανηφορίζει ακολουθώντας έναν παραπόταμο του Πορταϊκού ανάμεσα σε δάση με βαλανιδιές. Μια παράκαμψη στον δρόμο από Πύλη προς Ελάτη πάει για το Βροντερό και μετά τον Αγιο Προκόπιο περνά από το ξεχασμένο χωριό Καλόγηροι, πνιγμένο στην ομορφιά του βουνού. Λίγοι κάτοικοι, παλιά σπίτια, σωροί ξύλα για το τζάκι και καφενεία που προσφέρουν τσίπουρο αλλά και φαγητό. Εδώ το τσίπουρο με το γλυκάνισο από τα παμπάλαια καζάνια αποκτά άλλη χάρη. Πολλοί ηλικιωμένοι κάτοικοι συνεχίζουν την παράδοση που θέλει τον Ασκληπιό να μαζεύει τα θαυματουργά βότανά του από τον Κόζιακα, συνεχίζουν την τέχνη του εμπειρικού βοτανολόγου και με άνεση απαριθμούν τις φαρμακευτικές ιδιότητες της αγριορίγανης, της μέντας, της φούντας του ελάτου και του μελισσόχορτου.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Οδικώς,Αθήνα- Τρίκαλα
ΔΙΑΜΟΝΗ: Στην Πύλη,στα ξενοδοχεία Μπαμπανάρα,τηλ.24340 22325 και Πύλη, τηλ.24340 23510. Στην Ελάτη,στους ξενώνες Παπαναστασίου, τηλ.24340 71150, Αρχοντικό Τσιμπώνη,τηλ.24340 71422, Γιαμάνδες,τηλ.24340 71749-50, Λιγκέρι, τηλ.24340 71454,Μικρή Αρκτος,τηλ.24340 71777, στο ξενοδοχείο Κόζιακας, τηλ.24340 71270.Στο Περτούλι, στα αρχοντικά Χατζηγάκη,τηλ. 24340 91146-9,σε ατμόσφαιρα ζεστής πολυτέλειας,Διβάνη,τηλ. 24340 91252, Παπαγιάννη, τηλ. 2430 91177, Λούκα,τηλ.24340 91465,στα διαμερίσματα Περτούλι,τηλ.24340 91360.
ΦΑΓΗΤΟ: Στην Πύλη,στην ταβέρνα Στροφυλιά για εξαιρετικά κρέατα.
Στην Ελάτη,στον κλασικό Καλαμαρά για τοπικές γεύσεις και στον Δειπνοσοφιστή για πιο γκουρμέ καταστάσεις,στο Ανώγι για παραδοσιακά μαγειρευτά όπως ζαρκάδι με χυλοπίτες,πίτες,ψητά κρέατα,κυνήγι,στην ταβέρνα Καννάβια, για μοσχαροκεφαλή,τραχανά, αγριοκούνελο με μήλα,στη Βλάχα, στον δρόμο για Περτουλιώτικα Λιβάδια.Στο Περτούλι,στην ταβέρνα του Παναγιώτη για αγριογούρουνο τηγανιά με δαμάσκηνα (φωτογραφία),ζαρκάδι με σταφίδες,αρνάκι γάστρας,μοσχάρι με ντομάτα και τυριά,γίδα βραστή,χοιρινό πρασοσέλινο, φέτα ψητή,μετσοβόνε με σουσάμι,μανιτάρια σχάρας, πιπεροσαλάτα και γαλοτύρι.
Στο Λιμέρι του Βασίλη,για ελάφι κοκκινιστό,λουκάνικο από αγριογούρνουνο, κόκορα κρασάτο,κουνέλι λεμονάτο,χορτοκεφτέδες.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.