Απρ 07 2010

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΓΚΑΛΟΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ Δανοί, οι παγκόσμιοι πρωταθλητές στην… καλοπέραση

Κάτω από: ΕΡΕΥΝΑ,ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

 contentsegment_14298473w232_h250_r0_p0_s1_v1jpg.jpg

ΜΕΓΑΛΕΣ διαφορές στην ευημερία των χωρών του κόσμου διαπιστώθηκαν από την έρευνα του Ινστιτούτου Gallup σε 155 χώρες. Το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν ότι «ακμάζουν» είναι κάτω από 10% στις 41 από τις χώρες αυτές. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 31% και η χώρα μας καταλαμβάνει τη 19η θέση από τις 40 που εξετάστηκαν στην Ευρώπη. Θα πρέπει όμως να επισημανθεί ότι το αποτέλεσμα προέκυψε πριν την οικονομική κρίση…

Στην Ευρώπη, υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις πλουσιότερες χώρες της Βόρειας, της Δυτικής και της Κεντρικής Ευρώπης και σε μερικές φτωχότερες χώρες στην Ανατολική και τη Νότια Ευρώπη. Η Βουλγαρία έχει τους λιγότερους πολίτες που πιστεύουν ότι ευημερούν (6%), ενώ οι περισσότεροι (όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σ΄ όλο τον κόσμο) βρίσκονται στη Δανία (82%), τη Φινλανδία (75%) και τη Νορβηγία (69%). Στις τελευταίες θέσεις, αλλά πριν από τη Βουλγαρία, βρίσκονται η Λετονία (11%), η Αλβανία (13%), η Ουγγαρία (13%), η ΠΓΔΜ (14%). Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, βρίσκονται περίπου στη μέση της κλίμακας με ποσοστά 35%, 43% και 54% αντιστοίχως των πολιτών τους να δηλώνουν ότι «ακμάζουν».

Το Gallup συγκέντρωσε τα στοιχεία για τις 155 χώρες από το 2005 ώς το 2009. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ένα μεγάλο χάσμα παγκοσμίως, το οποίο υπογραμμίζει τις πολύ διαφορετικές αναπτυξιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διάφορες χώρες. Στο άλλο άκρο από τη Δανία βρίσκεται το Τόγκο της Αφρικής, όπου το ποσοστό των πολιτών του που δηλώνουν ότι «ακμάζουν» είναι μόλις 1%. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με προσωπικές και τηλεφωνικές συνεντεύξεις. Οι ερωτηθέντες ταξινομήθηκαν ανάλογα με τις απαντήσεις τους σ΄ αυτούς που «ακμάζουν» (thriving), σ΄ αυτούς που «αγωνίζονται» (struggling) και σ΄ αυτούς που «υποφέρουν» (suffering), ανάλογα με το πού κατατάσσουν τη σημερινή ζωή τους και αυτή που πιστεύουν ότι θα έχουν στο μέλλον. Η Αφρική έχει τη χαμηλότερη ευημερία, καθώς σε καμία χώρα της ηπείρου αυτής οι πολίτες που δηλώνουν ότι «ακμάζουν» δεν είναι περισσότεροι από 25%.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση