Απρ 06 2010

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Το μασάζ περιορίζει το άγχος έως και 50%

Κάτω από: ΥΓΕΙΑ

Ποιος είπε ότι το μασάζ είναι το μόνον αποτελεσματικό μέσο για να χαλαρώσει ο ανθρώπινος οργανισμός; Και όμως Αμερικανοί επιστήμονες αποφαίνονται ότι οι βαθιές ανάσες, αλλά και η χαλαρωτική μουσική έχουν το ίδιο και καλύτερο αποτέλεσμα στην απομάκρυνση του στρες από τον οργανισμό.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Κατάθλιψη και Ανησυχία» έδειξε ότι τα συμπτώματα ανησυχίας και του άγχους περιορίστηκαν σε όσα άτομα έκαναν δέκα φορές μασάζ σε διάστημα τριών μηνών.

Όσοι όμως χαλάρωσαν με άλλους τρόπους, όπως ακούγοντας μια ήρεμη μουσική ή παίρνοντας βαθιές αναπνοές είχαν τα ίδια αποτελέσματα.

Οι ειδικοί στο μασάζ εξηγούν ότι στόχος του είναι να θεραπεύσει τη ζημιά που είχε επιτελεστεί στους ιστούς και όχι για να χαλαρώσει ο οργανισμός.

Η μελέτη των Αμερικανών ειδικών εξέτασε άτομα που είχαν συμπτώματα διαταραχής άγχους, μια διαδικασία στην οποία το υπερβολικό άγχος δυσχεραίνει την καθημερινότητα. Στους ασθενείς που πήραν μέρος χρησιμοποιήθηκαν τρεις διαφορετικοί τρόποι χαλάρωσης.

Στην πρώτη ομάδα έγινε μασάζ. Οι άλλες δύο ομάδες προχώρησαν σε χαλαρωτικές ασκήσεις ή θερμοθεραπεία.

Και οι τρεις θεραπείες πραγματοποιήθηκαν υπό τον ήχο χαλαρωτικής μουσικής και χαμηλού φωτισμού.

Στο τέλος των θεραπειών, όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι το άγχος τους είχε περιοριστεί κατά 40% και σχεδόν 50% μετά το πέρας τριών μηνών.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Κάρεν Σέρμαν, από το Υγειονομικό Κέντρο για Υγειονομικές Σπουδές στο Σιάτλ, τόνισε ότι αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι οι ωφέλειες του μασάζ δεν ήταν μεγαλύτερες από εκείνες της χαλαρωτικής μουσικής ή της υποβολής τους σε θερμοθεραπεία.

Ωστόσο οι ειδικοί του μασάζ υποστηρίζουν ότι το μασάζ δεν αφορά μόνο τη χαλάρωση, αλλά έχει να κάνει και με την αποκατάσταση ιστών και τενόντων που έχουν επιβαρυνθεί.

Το γεγονός, πάντως, ότι η μουσική έχει ευεργετήματα για την υγεία δεν είναι άγνωστο. Ιταλοί επιστήμονες είχαν ανακαλύψει πρόσφατα ότι άτομα που υπέφεραν από υπέρταση κατάφεραν να την αντιμετωπίσουν ακούγοντας κλασική ή ethnic μουσική για περίπου 30 λεπτά την ημέρα για ένα μήνα.

Είναι γνωστό ότι η μουσική συμβάλλει στην καταπολέμηση του άγχους, αλλά είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται μέσω μιας στατιστικής έρευνας ότι βοηθάει στη μείωση της πίεσης του αίματος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση