Απρ 06 2010

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Παγίδες για την υγεία μας κρύβει το πασχαλινό τραπέζι

Κάτω από: Διατροφή,ΥΓΕΙΑ

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή «αναστενάζουν οι σούβλες», με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να γυρνά από τις πασχαλινές διακοπές με προβλήματα υγείας. Το πασχαλινό τραπέζι θεωρητικά έχει σκοπό να τονώσει τον οργανισμό μετά τη νηστεία της Σαρακοστής, γι’ αυτό είναι πλούσιο σε χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, ουρικό οξύ, ολικά λιπίδια, αλλά και θερμίδες, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει τον οργανισμό, ειδικά εάν δεν έχουμε νηστέψει.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς δεν πρόκειται για ένα μεγάλο γεύμα, αλλά για μία συνεχή υπερκατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπίδια.

Ειδικά όσοι ακολούθησαν τη χριστιανική παράδοση και νήστεψαν θα πρέπει να επαναφέρουν σταδιακά τον οργανισμό τους στην κατανάλωση ζωικών τροφίμων.

Η παραδοσιακή διατροφή την περίοδο του Πάσχα «παντρεύει» δύο διαφορετικές διαιτολογικές καταστάσεις. Μια περίοδο νηστείας, με πλήρη αποχή από τροφές ζωικής προέλευσης, πολλά λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και θαλασσινά, και μία περίοδο πλούσια σε κορεσμένα ζωικά λίπη, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια και απλούς υδατάνθρακες.

Λόγω της συνύπαρξης του υγιεινού αλλά και του «ανθυγιεινού» τρόπου διατροφής μέσα σε λίγες μέρες πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε όσα πρόκειται να φάμε και να πιούμε. Ας δούμε τι συμβουλεύει ο Χάρης Δημοσθενόπουλος, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, μέλος του Health Profession Councils, της Μ. Βρετανίας:
«Η νηστεία αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία για φυσική αποτοξίνωση από τρόφιμα ζωικής προέλευσης και κατ’ επέκταση από κορεσμένα λίπη και ποσότητες χοληστερόλης που αυτά περιέχουν, που μπορεί να βελτιώσει το λιπιδαιμικό μας προφίλ, να βελτιώσει την αρτηριακή μας πίεση μέσα από τη μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, αλλά και το βάρος μας. Η μετάβαση όμως στις διαιτητικές συνήθειες του πασχαλινού τραπεζιού πρέπει να γίνει ομαλά. Το Μεγάλο Σάββατο, μέχρι το βράδυ, είναι συνετό να προετοιμάσουμε διατροφικά, όσο γίνεται, τον οργανισμό μας για να δεχθεί χωρίς πρόβλημα το δείπνο. Η κατανάλωση φρέσκων λαχανικών ή και μαγειρεμένων, δημητριακών ολικής άλεσης και φρούτων θα φέρει πιο γρήγορα τον κορεσμό, ώστε να μην καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες τροφής μέχρι το βράδυ. Έτσι, ένα λαδερό γεύμα με λαχανικά εποχής, ελαιόλαδο και ψωμί ολικής άλεσης είναι σίγουρα μία καλή πρόταση, αφού το βραδινό γεύμα θα μας δώσει το μεγαλύτερο ποσό θερμίδων της ημέρας».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση