Απρ 04 2010

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Ηλεκτρικές διεγέρσεις στον εγκέφαλο επηρεάζουν την ηθική μας

Από τεχνητές ηλεκτρικές διεγέρσεις του εγκεφάλου φαίνεται ότι επηρεάζεται η κρίση των ανθρώπων σε θέματα ηθικής, όπως φαίνεται από πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στο αμερικανικό τεχνολογικό ινστιτούτο ΜΙΤ.

 

Ερευνητική ομάδα εξέτασε μια περιοχή του δεξιού εγκεφαλικού ημισφαιρίου, πίσω ακριβώς από το αυτί, μεταξύ βρεγματικού και κροταφικού λοβού, γνωστή ως TPJ. Η εν λόγω περιοχή έχει αποδειχθεί ότι παρουσιάζει αυξημένη δραστηριότητα όταν αναλογιζόμαστε τις πιθανές συνέπειες των πράξεών μας. Οι ερευνητές παρενέβησαν στη λειτουργία του TPJ ακουμπώντας στο κεφάλι των εθελοντών μια συσκευή που δημιουργεί μαγνητικό πεδίο. Το πεδίο με τη σειρά του παράγει ένα ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα στον εγκέφαλο.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η ηλεκτρική διέγερση του TPJ έκανε πιο “ελαστική” την ηθική κρίση των εθελοντών. Την ώρα που οι ερευνητές εφάρμοζαν το μαγνητικό πεδίο, οι εθελοντές κλήθηκαν να διαβάσουν μια σειρά από σενάρια τα οποία ήταν σχεδιασμένα να εγείρουν ηθικά διλήμματα. Σε ένα από τα σενάρια αυτά, μια γυναίκα με το όνομα Γκρέις βάζει στον καφέ μιας φίλης της μια λευκή ουσία για την οποία νομίζει ότι είναι τοξική. Η φίλη της πίνει τον καφέ αλλά δεν παθαίνει τίποτα, αφού στη πραγματικότητα η λευκή ουσία ήταν σκέτη ζάχαρη.
Οι εθελοντές του πειράματος κλήθηκαν να βαθμολογήσουν την πράξη της Γκρέις σε μια επταβάθμια κλίμακα, στην οποία το 1 αντιστοιχεί στο “απόλυτα απαγορευμένο” από ηθική άποψη και το 7 αντιστοιχεί στο “απόλυτα θεμιτό”. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η διατάραξη στην ηλεκτρική δραστηριότητα του TPJ μετατόπισε τις απαντήσεις των εθελοντών προς την πλευρά του “ηθικώς θεμιτού”. 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση