Μαρ 30 2010

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Εθιστικό το junk food

Είναι πλούσια σε θερμίδες και σάκχαρα. Κανένας δεν μπορεί να τους αντισταθεί, η συνεχής κατανάλωσή τους όμως μπορεί να δημιουργήσει εθισμό, ακριβώς όπως τα ναρκωτικά, το τσιγάρο ή το αλκοόλ. Πρόκειται για το junk food, τα νόστιμα γεύματα δηλαδή που πωλούνται στα εστιατόρια fast food κι έχουν γίνει διατροφική συνήθεια.

Αμερικανοί επιστήμονες που μελέτησαν το φαινόμενο λένε ότι ο εγκέφαλος αντιδρά σε αυτό το είδος φαγητού, όπως κάνει στους καπνιστές, τους τοξικομανείς ή τους αλκοολικούς. Ο Πολ Τζόνσον και ο Πολ Κένι, που διεξήγαγαν την έρευνα στο Ινστιτούτο Scripps a Jupiter στη Φλόριντα, διαπίστωσαν ότι η θεωρία τους επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά σε πειραματόζωα στα οποία χορήγησαν αποκλειστικά junk food. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις τους, αυτό οδήγησε τους ποντικούς σε εξασθένηση της ενεργοποίησης των εγκεφαλικών κυκλωμάτων που παράγουν την ντοπαμίνη, την ουσία δηλαδή που μας προσφέρει το αίσθημα της ικανοποίησης ύστερα από ένα γεύμα ή κάποια άλλη ευχάριστη εμπειρία. Τα πειραματόζωα αναζητούσαν συνεχώς junk food, χωρίς να αισθάνονται κορεσμό από την κατανάλωσή του. Ετσι οδηγήθηκαν στην εξάρτηση και φυσικά στην παχυσαρκία.

Οσο για την απεξάρτηση, αυτή αποδείχτηκε εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία. Οταν οι ερευνητές άρχισαν να τους χορηγούν υγιεινές τροφές, τα πειραματόζωα αρχικά αρνήθηκαν και χρειάστηκε αρκετός χρόνος ώστε να επανέλθουν σε φυσιολογικές διατροφικές συνήθειες.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση