Μαρ 28 2010

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

«Ζωντανοί-νεκροί» από τα ηρεμιστικά χάπια Ανησυχητικές παρενέργειες εμφανίζουν εθισμένοι σε αυτά ηλικιωμένοι στη Δύση

Κάτω από: ΕΡΕΥΝΑ,Κοινωνικά

 contentsegment_14208162w310_h_r0_p0_s1_v1jpg.jpg

Οι περισσότεροι από τους σημερινούς εθισμένους στα ηρεμιστικά χάπια είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 60 χρόνων

ΛΟΝΔΙΝΟ Μια ολόκληρη γενιά ηλικιωμένων ανθρώπων στη Δύση κινδυνεύει από τη μακροχρόνια χρήση ηρεμιστικών, τα οποία τους έχουν μετατρέψει σε «ζωντανούςνεκρούς», προειδοποιούν ειδικοί και συγγενείς των εθισμένων. Υπολογίζεται ότι μόνο στη Βρετανία περίπου ενάμισι εκατομμύριο ασθενείς είναι εθισμένοι στις βενζοδιαζεπίνες, κατηγορία φαρμάκων που χορηγείται από τους γιατρούς σε περιπτώσεις έντονου στρες. Πολλοί από αυτούς είναι ηλικιωμένοι άνω των 60 χρόνων, οι οποίοι λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα εδώ και πολλές δεκαετίες. Μερικοί εμφανίζουν ανησυχητικές παρενέργειες από τη χρήση των συγκεκριμένων χαπιών, όπως παράνοια, λήθαργο, κόπωση, ζάλη και προβλήματα στη μνήμη και στην ισορροπία τους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν συνειδητοποιούν ότι τα προβλήματά τους προκαλούνται από τα φάρμακα, ενώ όσοι προσπαθούν να απεξαρτηθούν εμφανίζουν έντονο στερητικό σύνδρομο. Σε αντίθεση με τις περιπτώσεις εθισμού σε παράνομα ναρκωτικά, όπως η ηρωίνη και η κοκαΐνη, δεν υπάρχει κανείς ειδικός για την υποστήριξη των ατόμων που προσπαθούν να διακόψουν τη χρήση των ηρεμιστικών χαπιών. Το βρετανικό υπουργείο Υγείας δεν χρηματοδοτεί κέντρα απεξάρτησης για τον ακούσιο εθισμό σε ηρεμιστικά χάπια. «Θέλουμε η κυβέρνηση να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους με κατάλληλες κλινικές» τονίζει ο βρετανός βουλευτής Τζιμ Ντόμπιν.

Οι βενζοδιαζεπίνες είναι μια κατηγορία φαρμάκων που περιλαμβάνει τη διαζεπάμη, την αλπραζολάμη, την οξαζεπάμη, τη λοραζεπάμη και τη χλωροδιαζεποξίδη. Αυτές οι ουσίες έχουν ισχυρή ηρεμιστική δράση και προκαλούν υπνηλία που επιβραδύνει την πνευματική λειτουργία του ατόμου. Τα ηρεμιστικά είναι σχεδιασμένα για τη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση του έντονου άγχους και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις οργανικές η ψυχολογικές αιτίες που το προκαλούν.

«Δεν θυμάμαι εδώ και 40 χρόνια»
Τέσσερις φορές την ημέρα ο Κιθ Αντριου καταπίνει τα ηρεμιστικά που του έχει δώσει ο προσωπικός γιατρός του. Εχει γίνει κάτι σαν τελετουργικό για τον 74χρονο άνδρα, ο οποίος λαμβάνει τα συγκεκριμένα φάρμακα εδώ και 45 χρόνια. «Η σύζυγός μου Τζόαν λέει ότι αυτά τα χάπια με έχουν μετατρέψει σε ζόμπι, αλλά εγώ δεν μπορώ να ξέρω γιατί στην πραγματικότητα δεν θυμάμαι τίποτα καθαρά εδώ και 40 χρόνια» λέει ο ηλικιωμένος Βρετανός. Ο γιατρός του συνέστησε να ξεκινήσει τα χάπια για πρώτη φορά το 1965.



Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση