Μαρ 28 2010

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

«Ασπίδα» ενάντια στον καρκίνο του μαστού Η κατανάλωση λαχανικών και τροφών ολικής αλέσεως μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου

Κάτω από: Διατροφή,ΥΓΕΙΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Μια γυναίκα δεν μπορεί να αλλάξει το βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό που έχει για καρκίνο του μαστού. Είναι όμως στο χέρι της να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου ακολουθώντας υγιεινή διατροφή, «πλούσια» σε λαχανικά και τροφές ολικής αλέσεως και «φτωχή» σε αλκοόλ, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου Queen΄s Βelfast στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ανάλυση 18 προηγούμενων μελετών οι οποίες περιελάμβαναν 400.000 γυναίκες, έδειξε μείωση κατά 11% του κινδύνου για καρκίνο του μαστού σε γυναίκες που ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή σε σύγκριση με όσες δεν είχαν υιοθετήσει υγιεινό διαιτολόγιο.

Γυναίκες που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες κρασιού, μπίρας ή «βαριών» οινοπνευματωδών όπως το ουίσκι αντιμετώπιζαν αυξημένο κατά 21% κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Αmerican Journal of Clinical Νutrition».

«Με δεδομένο ότι η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού συνεχώς αυξάνεται και αφού δεν είναι δυνατόν για μια γυναίκα να παρέμβει σε παράγοντες που δεν είναι δυνατόν να τροποποιηθούν όπως η κληρονομικότητα, είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι είναι δυνατόν να παίξουν σημαντικό ρόλο τροποποιήσιμοι παράγοντες όπως η διατροφή» ανέφερε η ερευνήτρια δρ Σάρα Μπρέναν.

Η ιδέα σχετικά με το ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού δεν είναι νέα, ωστόσο ως σήμερα δεν υπήρχαν σαφείς αποδείξεις για αυτή τη σχέση καθώς οι περισσότερες μελέτες ήταν πολύ μικρού εύρους. Ετσι η νέα ανάλυση πολλών προηγούμενων μελετών δίνει τις ισχυρότερες ως σήμερα ενδείξεις για αυτή τη σύνδεση. Παρά ταύτα η δρ Μπρέναν τόνισε ότι και οι μελέτες που εξέτασε με την ομάδα της υπόκειντο σε περιορισμούς και για τον λόγο αυτόν ζήτησε μελλοντικές, προσεκτικά σχεδιασμένες έρευνες.

Εχθρός η παχυσαρκία
Ως και το 30% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού θα μπορούσε να αποφευχθεί αν οι γυναίκες έτρωγαν λιγότερο και γυμνάζονταν περισσότερο, ανέφεραν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιλάνου κατά τη διάρκεια ευρωπαϊκού συνεδρίου για τον καρκίνο του μαστού στη Βαρκελώνη. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής ο οποίος συνδέεται με τακτική κατανάλωση αλκοόλ, έλλειψη φυσικής άσκησης και αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας «πυροδοτεί» την αύξηση των ποσοστών εμφάνισης της νόσου, τόνισε ο Κάρλο λα Βέκια κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Ο ερευνητής προσέθεσε ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία για την Ερευνα του Καρκίνου (ΙΑRC) το 25%-30% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού θα ήταν δυνατόν να αποτραπεί αν μειώνονταν τα ποσοστά παχυσαρκίας στις γυναίκες και αν εκείνες ασκούνταν περισσότερο. Αν και δεν έχει διασαφηνιστεί για ποιο λόγο οι παχύσαρκες γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι «υπαίτιες» είναι αλλαγές στα επίπεδα ορμονών του φύλου, δηλαδή των οιστρογόνων για τις γυναίκες, οι οποίες προκαλούνται εξαιτίας της αύξησης του βάρους. Σημειωτέον ότι οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού είναι ορμονοεξαρτώμενοι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια
Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση