Μαρ 12 2010

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Διακοπή ενός έτους στο CERN Ο επιταχυντής δεν θα καταφέρει να αναπτύξει το πλήρες δυναμικό του πριν από την πάροδο δύο ετών

Προβλήματα παρουσιάζει για μία ακόμα φορά ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του προγράμματος στα τέλη του επόμενου έτους θα πρέπει να τεθεί εκ νέου εκτός λειτουργίας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός έτους, έτσι ώστε οι ειδικοί να αντιμετωπίσουν προβλήματα στον σχεδιασμό του, ανέφερε χθες διευθυντής του προγράμματος. Ο δρ Στιβ Μάιερς, μιλώντας προς το BBC επισήμανε ότι όλα αυτά τα προβλήματα που παρουσιάζει ο σχεδιασμός του θα καθυστερήσουν όλα τα πειράματα και κυριότερα ο επιταχυντής δεν θα καταφέρει να αναπτύξει το πλήρες δυναμικό του πριν από την πάροδο δύο ετών. Οι συνδέσεις ανάμεσα στους μαγνήτες της πελώριας συσκευής θα πρέπει να αποκατασταθούν προτού ξεκινήσουν τα πειράματα με συγκρούσεις σωματιδίων με υψηλή ενέργεια.

Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων, το καμάρι της ευρωπαϊκής επιστήμης βρίσκεται στη Γενεύη και από την πρώτη ημέρα λειτουργίας μαστίζεται από προβλήματα. Παρέμεινε εκτός λειτουργίας επί 14 μήνες, καθώς λίγες ημέρες μετά τα εγκαίνιά του, τον Σεπτέμβριο του 2008, σημειώθηκε κάποια βλάβη.

Ο δρ. Μάιερς, ωστόσο, επισημαίνει ότι τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τον τελευταίο καιρό θα μπορούσαν πιθανώς να έχουν αποφευχθεί εφόσον οι επιστήμονες διέθεταν περισσότερα χρήματα και περισσότερους ανθρώπους πρόθυμους να βοηθήσουν. «Καλό θα ήταν να υπήρχαν και πληρέστεροι, καλύτεροι έλεγχοι ποιότητας» υπογράμμισε ο δρ Μάιερς. «Αν υπήρχαν όλα αυτά θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Από την άλλη πρέπει να παραδεχθούμε ότι δεν υπήρξε ποτέ καμία συσκευή σαν τον Μεγάλο Αντιδραστήρα Αδρονίων και η λειτουργία του εξωθεί όλες τις χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες στα όριά του. Συσκευές, όπως είναι ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων τις κατασκευάζεις μόνο μία φορά και ποτέ δεν κατασκευάζεις αντίγραφο.

Ωστόσο, το νέο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων δεν έχει καμία σχέση με τις εξελιγμένες και πολύπλοκες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται, αλλά με κάποια καλύμματα από χαλκό τα οποία δρουν ως δικλίδες ασφαλείας που προστατεύουν το σύστημα στην περίπτωση που υπερθερμανθεί κάποιος από τους μαγνήτες.

Ενα τέτοιο περιστατικό το 2008 προκάλεσε την απελευθέρωση ενός τόνου ηλίου στη σήραγγα με αποτέλεσμα να προκληθούν πολλαπλά προβλήματα. Οι επισκευές κόστισαν περισσότερο από 40 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα.

Οι μηχανικοί, πάντως, πιστεύουν ότι τώρα θα πρέπει να προλάβουν την επόμενη πιθανή βλάβη. Γι’ αυτό τον λόγο αποφάσισαν ότι για διάστημα 18 έως 24 μηνών η πελώρια συσκευή θα λειτουργεί το ήμισυ της μέγιστης ενέργειας έως ότου τεθεί εκτός λειτουργίας για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους, μέχρι να πραγματοποιηθούν όλες οι απαιτούμενες μεταβολές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση