Μαρ 10 2010

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

H σκοτεινή πλευρά της σαϊεντολογίας

Κάτω από: ΔΙΕΘΝΗ

The New York Times

Από παιδιά μεγάλωσαν ως μέλη της οικογένειας της σαϊεντολογίας. Ως έφηβοι εργάστηκαν στο επίλεκτο σώμα προσωπικού που εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας, το Sea Org. Οι Κόλμπραν υπέγραψαν σύμβαση εργασίας διάρκειας ενός δισεκατομμυρίου ετών (οι σαϊεντολόγοι είναι αθάνατοι, σύμφωνα με τα πιστεύω τους) και επί χρόνια δούλευαν επτά ημέρες την εβδομάδα έναντι 50 δολαρίων. Επειτα από δεκατρία χρόνια η Κρίστι Κινγκ Κόλμπραν και ο άνδρας της αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την οργάνωση, κάτι που αποδείχθηκε κάθε άλλο παρά εύκολο. Τα μέλη που την εγκαταλείπουν ξυλοκοπούνται, υποβάλλονται βιαίως σε εκτρώσεις, εργάζονται σαν σκυλιά χωρίς να πληρώνονται και συχνά μένουν στην απομόνωση.

Πενήντα έξι χρόνια μετά την ίδρυσή της από τον Ρον Χάμπαρντ, η Εκκλησία της Σαϊεντολογίας αρνείται να εισακούσει τις εκκλήσεις των μελών της που ζητούν μεταρρύθμιση. Οσοι καταφέρνουν να απελευθερωθούν από τα δεσμά της υποστηρίζουν ότι τα περισσότερα μέλη της δεν γνωρίζουν την κακοποίηση, σωματική και ψυχική, στην οποία υποβάλλονται όσοι εργάζονται σε καίριες θέσεις στην οργάνωση, ακόμη και σε υψηλά αξιώματα. Φυσικά, η Εκκλησία αρνείται όλες αυτές τις κατηγορίες.

Διαμαρτυρίες μέσω Ιντερνετ

Από το 2008 έχουν αρχίσει να οργανώνονται μέσω Ιντερνετ διαμαρτυρίες έξω από τις διάφορες εκκλησίες της σαϊεντολογίας. Αλλωστε, τώρα εμφανίζονται όλο και περισσότερα θύματα κακοποίησης από την Εκκλησία που νιώθουν έτοιμα να μιλήσουν για την εμπειρία τους. Αυτά επισημαίνει ένα παλαιό μέλος της Sea Org. Μάλιστα, ο ίδιος κατέθεσε αγωγή διεκδικώντας τον μισθό 15 ετών εργασίας. Αγωγή έκανε και η σύζυγός του, υποστηρίζοντας ότι η Εκκλησία της Σαϊεντολογίας της επέβαλε να κάνει δύο εκτρώσεις. Βέβαια, η Εκκλησία αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι ούτε εκτρώσεις επέβαλε ποτέ και ότι τα μέλη της Sea Org θυσιάζουν την υλική τους ευδαιμονία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση