Μαρ 10 2010

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΑΪΚΟ Θύμα εκφοβισμού στο σχολείο

Κάτω από: ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ,ΚΟΣΜΟΣ

 contentsegment_14031277w232_h250_r0_p0_s1_v1jpg.jpg

Το φαινόμενο του bullying στα σχολεία, όπου μαθητές- νταήδες εκφοβίζουν συμμαθητές τους, βρίσκεται διεθνώς σε έξαρση.
Θύμα του έπεσε ώς και η εγγονή του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας.

Παιδιά της ηλικίας της μπορεί να την πείραξαν αλλά δεν ηθελαν να της κάνουν κακό, είπε το σχολείο. Ηταν κάτι που την τρόμαξε και που έγινε με σκοπό να την φοβίσει, απάντησαν οι γονείς για το σοκ που υπέστη η 8χρονη κόρη τους. Το σχολείο είναι το Γκακουσουίν, όπου φοιτούν οι γόνοι της ιαπωνικής αριστοκρατίας, και η μαθήτρια είναι η εγγονή του αυτοκράτορα, η 8χρονη Αϊκο.

Η υπόθεση έγινε γνωστή και προβλήθηκε από τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Δεν διευκρινίστηκε τι ακριβώς συνέβη στο κοριτσάκι, όμως το έκανε να γυρίσει στο σπίτι του αναστατωμένο και με πόνους στο στομάχι την περασμένη Τρίτη, φεύγοντας από το σχολείο πριν τελειώσει το μάθημα. Και από τότε, η θυγατέρα του διαδόχου του θρόνου Ναρουχίτο και της μέλλουσας αυτοκράτειρας Μασάκο δεν θέλει να επιστρέψει στο σχολείο και μένει στο σπίτι.

Η Αυτοκρατορική Υπηρεσία, που ασχολείται με τις σχέσεις ανάμεσα στην αυτοκρατορική οικογένεια της Ιαπωνίας και τον υπόλοιπο κόσμο, ζήτησε από το σχολείο να αποκαλύψει τι ακριβώς συνέβη. Τα μέσα ενημέρωσης εξεπλάγησαν από το γεγονός ότι αυτή η ανέκαθεν αυστηρή, επιφυλακτική και μυστικοπαθής Υπηρεσία αναφέρθηκε σε προβλήματα που είχε η μικρή πριγκίπισσα. Το σχολείο, από την πλευρά του, οργάνωσε συνέντευξη Τύπου στην οποία ένας από τους διευθυντές του εξήγησε ότι «με βάση αυτά που γνωρίζουμε, δεν υπήρξε καμιά βίαιη συμπεριφορά με στόχο την Αϊκο». Το θέμα ήταν μόνον «ένας μαθητής που βγήκε τρέχοντας και ουρλιάζοντας από μια τάξη», κάτι που στο κοριτσάκι «θύμισε τη βίαιη συμπεριφορά αρκετών παιδιών στο παρελθόν».

Ουδείς κατάλαβε τι ακριβώς συνέβη και οι εξηγήσεις του σχολείου δεν εμπόδισαν την Αυτοκρατορική Υπηρεσία να εκδώσει μια ανακοίνωση αναφέροντας ότι η Αϊκο έπεσε θύμα μαθητών- νταήδων. Η πρόθεση πιθανότατα ήταν να μειωθεί κάπως η απόσταση ανάμεσα στην αυτοκρατορική οικογένεια και τους «κοινούς ανθρώπους», που συχνά αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Διότι το πρόβλημα των μαθητών- νταήδων που αντιμετωπίζει η «θεϊκή» αυτοκρατορική οικογένεια της Ιαπωνίας κατά κάποιον τρόπο την «εξανθρωπίζει». Η Αϊκο μοιράζεται την ίδια τύχη που έχουν πολλά μοναχοπαίδια στην Ιαπωνία, τα οποία δυσκολεύονται περισσότερο από τους συνομηλίκους τους στην κοινωνικοποίηση και γίνονται πιο ευάλωτα στη μοναξιά. Οι Ιάπωνες συγκινήθηκαν. Οι ξένοι λίγο λιγότερο, καθώς η είδηση σχολιάσθηκε δηκτικά στους αγγλόφωνους ιστότοπους. «Παιδιά που στα 8 τους τρέχουν και ουρλιάζουν; Παράξενο…». Στο μεταξύ, η Αϊκο ετοιμάζεται να επιστρέψει στην τάξη της. Το σχολείο συνεχίζεται.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια
Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση