Μαρ 04 2010

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Η απιστία δεν είναι τελικά και τόσο έξυπνη ιδέα

Κάτω από: ΕΡΕΥΝΑ

Μονογαμικός, άθεος και προοδευτικών αντιλήψεων είναι ο μέσος… ευφυής άνθρωπος, σύμφωνα με έρευνα

ΛΟΝΔΙΝΟ Χαμηλότερο ΙQ έχουν οι άνδρες που απατούν τις γυναίκες τους και υψηλότερο οι πιστοί άνδρες, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές εξηγούν τη διαφορά στον δείκτη ευφυΐας ως ένα «ποιοτικό άλμα» στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, και μάλιστα των ανδρών, από την πολυγαμία στη μονογαμία. Οι γυναίκες είναι ήδη πιο «εξελιγμένες», λένε, αφού παραμένουν πιστές ακόμη και σε κοινωνίες με καθιερωμένη την πολυγαμία, όπως σε ορισμένες μουσουλμανικές.

«Οσο πιο έξυπνος είναι ένας άνδρας τόσο λιγότερο πιθανόν είναι να απατήσει το έτερό του ήμισυ» λέει ο δρ Σατόσι Καναζάβα , επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής της Εξελικτικής Ψυχολογίας στη London School of Εconomics.

Η μετάβαση από την πολυγαμία στη μονογαμία ήταν ένα «εξελικτικώς πρωτότυπο» άλμα για τους άνδρες, που ήταν πάντα « ελαφρώς πολυγαμικοί » λέει ο δρ Καναζάβα. Βάσει της ανάλυσής του, οι ευφυείς άνθρωποι υιοθέτησαν τη μονογαμία για να « εξελιχθούν ». Επιπλέον η έρευνά του απέδειξε ότι οι άνδρες που δεν μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό και απατούν τη σύντροφό τους έχουν συνήθως πιο χαμηλό δείκτη ευφυΐας από εκείνους που είναι πιστοί. Η θεωρία δεν περιορίζεται στο ζήτημα της απιστίας. Στη μελέτη του, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Social Ρsychology Quarterly», ο δρ Καζανάβα υποστηρίζει ότι όσο πιο ευφυής είναι ένας άνθρωπος τόσο μικρότερες πιθανότητες έχει να πιστεύει στον Θεό ή να διέπεται από συντηρητικές απόψεις.

Γράφει ότι διαπίστωσε πως οι νέοι ενήλικοι που δήλωναν « πολύ φιλελεύθεροι » είχαν, κατά μέσον όρο, δείκτη ευφυίας 106, ενώ όσοι δήλωναν « πολύ συντηρητικοί » μόλις 95.

Ερμηνεύει τα ευρήματα εκτιμώντας ότι οι εγωιστικές, συντηρητικές συμπεριφορές είναι πιο πρωτόγονες, με τους όρους της θεωρίας της εξέλιξης, ενώ οι πιο αλτρουιστικές και φιλελεύθερες απόψεις είναι πιο εξελιγμένες και πιο συνδεδεμένες με την ευφυΐα. Παρομοίως, όσοι απάντησαν ότι δεν είναι καθόλου θρησκευόμενοι έχουν μέσον όρο δείκτη ευφυίας 103, έναντι 97 που έχουν εκείνοι οι οποίοι δηλώνουν « πολύ θρησκευόμενοι ».

Σύμφωνα με τον δρα Καζανάβα, οι ευφυέστεροι άνθρωποι είναι πιο ανοικτοί σε νέες ιδέες, ενώ όσοι έχουν πιο χαμηλό δείκτη ευφυΐας έχουν περισσότερες πιθανότητες να πιστεύουν στον Θεό, χαρακτηριστικό που ανήκει στο εξελικτικό μας παρελθόν.

«Οι άνθρωποι είναι εξελικτικώς σχεδιασμένοι να είναι παρανοϊκοίκαι πιστεύουν στον Θεό διότι είναι παρανοϊκοί… Αυτή η έμφυτη ροπή προς την παράνοιαεξυπηρέτησε καλά τους ανθρώπουςόταν η αυτοσυντήρηση και η προστασία των οικογενειών και των φυλών τους ήταν απόλυτα εξαρτημένες από την επαγρύπνηση και την ετοιμότητα αντιμετώπισης όλων των ενδεχομένων κινδύνων » γράφει ο δρ Καναζάβα.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση