Φεβ 18 2010

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Smartbooks: Ακόμη μία κατηγορία υπολογιστών;

Κάτω από: GADGETS,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

18-02-10_324492_1.jpg

Αν είστε ιδιοκτήτης αυτοκινήτου και ποδηλάτου, πόσο απαραίτητη σας είναι και μία μοτοσυκλέτα; Κάποιες εταιρείες παροχής ασύρματων υπηρεσιών θεωρούν ότι δεν είναι απλά απαραίτητη, αλλά επιβεβλημένη. Φέτος, το κέντρο βάρους στον κόσμο των τεχνολογικών συσκευών εστιάζεται σε αυτές που είναι μεγαλύτερες μεν από τηλέφωνο, αλλά μικρότερες από φορητό υπολογιστή.

Ο πιο χαρακτηριστικός και διάσημος εκπρόσωπος της κατηγορίας είναι φυσικά το iPad, που κυκλοφορεί στην Ευρώπη τον ερχόμενο μήνα. Ωστόσο, πολλοί ακόμη κατασκευαστές σπεύδουν να πλαισιώσουν τη νέα κατηγορία συσκευών, κάποιοι από τους οποίους έχουν παρουσιάσει ενδιαφέρουσες λύσεις πριν την Apple. Κάποιοι κατασκευάζουν υπολογιστές tablet, χωρίς πληκτρολόγιο, στα πρότυπα του iPad. Κάποιοι άλλοι κατασκευάζουν υπολογιστές που θυμίζουν μικρογραφίες laptop, γνωστοί ως «smartbooks», που θα πωλούνται έναντι μερικών εκατοντάδων δολαρίων.

Η Hewlett Packard παρουσίασε το πρώτο της smartbook στο φετινό Mobile World Congress που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Βαρκελώνη. Με μια πρώτη ματιά, το Compaq AirLife 100 της εταιρείας μοιάζει με netbook, το εσωτερικό του ωστόσο είναι τελείως διαφορετικό. Αντί να χρησιμοποιεί το λειτουργικό Windows της Microsoft, το συγκεκριμένο smartbook λειτουργεί με Android, που η Google δημιούργησε για φορητές συσκευές και διατίθεται δωρεάν. Επιπλέον, αντί να χρησιμοποιεί επεξεργαστή υπολογιστών της Intel ή της AMD, το AirLife είναι εφοδιασμένο με έναν επεξεργαστή της Qualcomm, με κληρονομιά από τα κινητά τηλέφωνα.

Το smartbook της HP λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο και σαν κινητό: Είναι έτοιμο για χρήση από τη στιγμή που ανοίξει το κάλυμμα του. Όπως είναι τηλέφωνο, αλμβάνει τα e-mail ακόμη και όταν είναι σε κατάσταση αναμονής. Ταυτόχρονα, η χρήση του επεξεργαστή της Qualcomm εξοικονομεί ενέργεια για τη συσκευή, αυξάνοντας σημαντικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του., που μπορεί να φτάσει τις δώδεκα ώρες.

Ακόμη ένα κοινό χαρακτηριστικό των smartbooks και των κινητών τηλεφώνων είναι ότι θα πωλούνται κυρίως από παρόχους ασύρματων υπηρεσιών. Στην Ισπανία και τη Λατινική Αμερική το AirLife θα διατίθεται από την Telefonica. Στις ΗΠΑ, η Lenovo έχει παρουσιάσει μια πολύ παρόμοια με το AirLite συσκευή, που θα διατίθεται από την AT&T, εταιρεία που θα παρέχει τις ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις για το iPad της Apple.

Οι πάροχοι θα πωλούν τα smartbooks γιατί οι συσκευές έχουν ενσωματωμένοα modems για πρόσβαση στο Ίντερνετ μέσω δικτύων κινητών. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα απαιτείται μηνιαία συνδρομή, με αντάλλαγμα τη μείωση της τιμής, πιθανόν στο εύρος των 200 με 400 δολαρίων.

Η Dell χρησιμοποιεί την ίδια φιλοσοφία – λογισμικό Android και επεξεργαστής Qualcomm – για το δικό της tablet, με την οθόνη αφής διαστάσεων 5 ιντσών. Μία ακόμη εταιρεία, η Freescale Semiconductor δίνει το παρών στο Mobile World Congress, με μια σειρά συσκευών που στηρίζονται στον επεξεργαστή της. «Υπάρχει σίγουρα χώρος ανάμεσα στα κινητά τηλέφωνα και τα laptop και πιστεύω ότι η Apple και η HP οριοθετούν αυτό το χώρο», δήλωσε Στιβ Σπέρλ, εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ωστόσο, παρά τη διαφαινόμενη πληθώρα επιλογών από πλευράς hardware, το λογισμικό και τα προγράμματα των smartbooks χρειάζεται ακόμη δουλειά. Οι εκδόσεις των Windows για PC δε λειτουργούν στους επεξεργαστές τηλεφώνων, και δεν είναι σχεδιασμένες για μικρών διαστάσεων οθόνες. Για αυτό το λόγο οι κατασκευαστές στρέφονται κυρίως στο Android. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι καταναλωτές δε θα ανταποκριθούν άμεσα στα smartbooks, όπως ακριβώς έγινε και με τα πρώτα netbooks που λειτουργούσαν με Linux.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση