Φεβ 02 2010

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Στο επίκεντρο οι γυναίκες

Κάτω από: ΔΙΕΘΝΗ,ΚΟΣΜΟΣ

2010013100462-preview_425x.jpg

Οι Αμερικανοί που συνελήφθηκαν ενώ προσπαθούσαν να περάσουν 33 παιδιά στη Δομινικανή Δημοκρατία

Μια διαφορετική προσπάθεια ξεκίνησε χτες ο ΟΗΕ για να διασφαλίσει ότι η επισιτιστική βοήθεια θα φτάσει στα κατάλληλα χέρια στην Αϊτή. Μοίρασε κουπόνια σε γυναίκες και επιτρέπει μόνο σε αυτές να λαμβάνουν τρόφιμα.

Ο ΟΗΕ έστησε 16 σημεία διανομής βοήθειας, τα οποία φυλάσσουν οι κυανόκρανοι και από αυτά διανέμουν κυρίως ρύζι. Κάθε γυναίκα παίρνει 25 κιλά ρύζι, ικανό να καλύψει τις ανάγκες μιας οικογένειας για δύο εβδομάδες. Οι άνδρες περιμένουν έξω ώστε να τις προστατεύσουν αν παραστεί ανάγκη, αποτρέποντας τις επιθέσεις. Η Ζοζέτ Σίραν, επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, δήλωσε πως «αυτό το σύστημα θα μας επιτρέψει να προσφέρουμε βοήθεια σε περισσότερο κόσμο, πιο σύντομα και μέσω ενός δικτύου συγκεκριμένων χώρων διανομής».

Εκτός από την επισιτιστική βοήθεια, ο ΟΗΕ και άλλοι οργανισμοί παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας επικέντρωσαν χτες την προσπάθειά τους στην εύρεση χώρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση. Ο σεισμός των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που ισοπέδωσε την Αϊτή στις 12 Ιανουαρίου, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 200.000 ανθρώπων, τον τραυματισμό εκατοντάδων χιλιάδων και κατέστησε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ανθρώπων αστέγους.

Οι άνθρωποι αυτοί στοιβάζονται κατά χιλιάδες σε πρόχειρα καταλύματα. Η αδυναμία πρόσβασης σε καθαρό νερό και η απουσία συνθηκών υγιεινής μπορεί να προκαλέσουν υγειονομική κρίση και να διευκολύνουν τη μετάδοση ασθενειών, όπως ελονοσία και χολέρα.

Παράνομες υιοθεσίες

Σήμερα, πάντως, αναμένεται να παρουσιαστούν σε δικαστή, στο Πορτ Ο Πρενς, οι δέκα Αμερικανοί και μέλη φιλανθρωπικής οργάνωσης, οι οποίοι φέρονται ως ύποπτοι για εμπλοκή σε παράνομο κύκλωμα υιοθεσιών.

Οι άνθρωποι αυτοί προσπάθησαν να περάσουν από τα σύνορα με τη Δομινικανή Δημοκρατία 33 παιδιά, από 2 μηνών έως 12 ετών, χωρίς να έχουν κανένα απολύτως έγγραφο που να επιβεβαιώνει την κατάσταση των παιδιών ως ορφανών. Δήλωσαν ότι είχαν λάβει άδεια από τις αρχές της Δομινικανής Δημοκρατίας για να μεταφέρουν τα ανήλικα κι ότι δεν γνώριζαν ότι έπρεπε να έχουν έγγραφα και από την πλευρά της Αϊτής, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το BBC. Τα συγκεκριμένα επιχειρήματα, ωστόσο, φαίνονται έωλα, αφού ειδικά μετά το σεισμό οι κανόνες υιοθεσίας είναι ξεκάθαροι: η κυβέρνηση της Αϊτής ελέγχει και εγκρίνει κάθε περίπτωση υιοθεσίας.

Το τελευταίο συμβάν με τους Αμερικανούς έλαβε χώρα την ώρα που πολλά κυβερνητικά στελέχη πίεζαν να σταματήσει οποιαδήποτε υιοθεσία ακριβώς λόγω της άναρχης κατάστασης που επικρατεί και της ανάγκης να προστατευθούν τα άκρως ευάλωτα παιδιά. Πολλά από τα θύματα είναι ανήλικα, ζουν απροστάτευτα και οργανώσεις, όπως η Unicef ή «Σώστε τα παιδιά», προσπαθούν να τα συγκεντρώσουν σε καταλύματα ώστε να τους παράσχουν την απαραίτητη φροντίδα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση