Ιαν 31 2010

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Αφήστε τον καναπέ και την τηλεόραση

Κάτω από: ΕΡΕΥΝΑ,ΥΓΕΙΑ

Mια νέα μελέτη, που διενεργήθηκε στην Αυστραλία, καταδεικνύει ότι όσοι ακολουθούν καθιστική ζωή ζουν λιγότερα χρόνια. Η μελέτη παρακολούθησε 8.800 ενηλίκους ηλικίας 25 ετών και άνω για διάστημα 6,5 χρόνων, διαπιστώνοντας ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης -έστω και μία ώρα καθημερινά- σχετιζόταν με αύξηση κατά 18% των θανάτων από καρδιοπάθεια και συνολικά 11% αύξηση της θνησιμότητας.

Τα άτομα που παρακολουθούσαν τηλεόραση για τέσσερις ή περισσότερες ώρες την ημέρα είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να αποβιώσουν από καρδιαγγειακή νόσο -συγκριτικά με εκείνους που παρακολουθούσαν δύο ώρες ή λιγότερο- και 46% περισσότερες πιθανότητες να αποβιώσουν από οποιαδήποτε άλλη αιτία. Και σύμφωνα με τη μελέτη -που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Circulation: Journal of the American Heart Association- δεν φάνηκε να διαδραματίζει ρόλο κατά πόσον τα άτομα αυτά ήταν υπέρβαρα.

Αν και πιθανολογείται ότι τα άτομα που ήταν ήδη ασθενείς παρακολουθούσαν περισσότερες ώρες τηλεόραση απ’ ό, τι εκείνοι που ήταν υγιείς, οι ερευνητές «ξέφυγαν» από τον κανόνα θέτοντας «εκτός έρευνας» τα άτομα που είχαν ήδη καρδιοπάθεια και προσάρμοσαν τις διαφορές σε παράγοντες κινδύνου όπως η διατροφή και το κάπνισμα.

Aν και τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας έχουν μελετηθεί επαρκώς, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον μεταξύ των ερευνητών για την αξιολόγηση των συνεπειών της καθιστικής ζωής.

«Πολλά άτομα, αυτό που κάνουν σε καθημερινή βάση, είναι απλώς να σηκώνονται από τη μια καρέκλα και να κάθονται στην άλλη, από το κάθισμα του αυτοκινήτου στο κάθισμα του γραφείου και μετά στην πολυθρόνα μπροστά από την τηλεόραση», τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ David Dunstan, του Baker IDI Ινστιτούτου Καρδιάς και Διαβήτη στη Βικτώρια της Αυστραλίας. «Ακόμη κι αν κάποιος έχει ιδανικό σωματικό βάρος, με το να κάθεται για μακρύ χρονικό διάστημα, επηρεάζει επιβαρυντικά το σάκχαρό του και τα λιπίδια του αίματος», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση