Ιαν 31 2010

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Ίδρυμα Ευγενίδου: «Η Επιστήμη στο Διάστημα»

Νέα σειρά πειραμάτων και δραστηριοτήτων το Φεβρουάριο.

Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου διοργανώνει κάθε Σάββατο και Κυριακή του Φεβρουαρίου ένα μοναδικό ταξίδι στα μυστικά του διαστήματος μέσα από ενδιαφέροντα πειράματα και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Διαστημικά ταξίδια, πύραυλοι, οι συνθήκες που επικρατούν σε άλλους πλανήτες και οι αστροναύτες σε κίνδυνο, αποτελούν το αντικείμενο της ενότητας που φέρει τον τίτλο: «Η Επιστήμη στο… Διάστημα» (ώρα έναρξης 13:30).

Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες θα δουν:

Από τα αεροπλάνα στα διαστημόπλοια: Πώς ξεκίνησαν όλα; Πώς πετούν τα αεροπλάνα και πώς η γνώση αυτή μας οδήγησε στο επόμενο βήμα; Η αρχή του Μπερνούλι μπαίνει σε εφαρμογή με ένα μπαλάκι του πινγκ-πονγκ.

Η εξέλιξη των κινητήρων: Πώς παράγουμε κίνηση; Οι πιο απλοί κινητήρες μπορούν να κατασκευαστούν από πολύ απλά υλικά, αλλά μας δείχνουν πολλά για τη λειτουργία και την εξέλιξή τους.

Αυτοσχέδιος πύραυλος: Πώς πετούν οι πύραυλοι; Μαθαίνουμε για την αρχή διατήρησης της ορμής, με έναν απλό πύραυλο που μπορούμε να φτιάξουμε και στο σπίτι.

Ενεργειακές απαιτήσεις των πτήσεων; Τι συμβαίνει όταν υπάρχει κίνηση; Ποιος ο ρόλος της τριβής και πώς αυξάνει τις ενεργειακές απαιτήσεις των μεταφορών; Ένα περίεργο χόβερκραφτ μας βοηθάει να καταλάβουμε.

Τι θα συνέβαινε στους αστροναύτες αν δεν φορούσαν στολή; Πώς επηρεάζει το σώμα, αλλά και την καθημερινότητά μας η ατμοσφαιρική πίεση; Το πείραμα «το διάστημα σε ένα μπολ» μας δείχνει την απάντηση.

Τι συνθήκες επικρατούν στους αφιλόξενους πλανήτες; Ένα τενεκεδάκι συνθλίβεται και λύνει τις απορίες.

Χημεία και ζωή; Ποιες είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ύπαρξη ζωής; Τι στοιχεία αναζητούν οι επιστήμονες σε άλλους πλανήτες;

Υπάρχουν επίσης δραστηριότητες για γονείς και παιδιά άνω των οκτώ ετών (ώρες 16:30 έως 17:30). «Η Επιστήμη στο… Διάστημα» είναι η τέταρτη θεματική ενότητα της ευρύτερης σειράς πειραμάτων και δραστηριοτήτων, που διοργανώνει κάθε μήνα η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας. Στις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας μέχρι τη συμπλήρωση των διαθέσιμων θέσεων. Οι πειραματικές επιδείξεις πραγματοποιούνται στο σύγχρονο περιβάλλον της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση