Ιαν 23 2010

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Βρετανία: Πρωτιά στη διαδικτυακή διάθεση δημόσιας πληροφορίας

Κάτω από: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ιστορικά εγκαίνια του Data.gov.uk με επικεφαλής τον δημιουργό του κώδικα πάνω στον οποίο στηρίζεται το Διαδίκτυο, Τιμ Μπέρνερς Λι.

21-01-10_319582_1.jpg

Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει σε προγραμματιστές περισσότερα δημόσια δεδομένα για τη δημιουργία ενός «νέου κύματος» ψηφιακών εφαρμογών. Αν και το σχετικό site Data.gov.uk «τρέχει» σε δοκιμαστική φάση τους τελευταίους έξι μήνες, η κυβέρνηση της Βρετανίας εγκαινιάζει επίσημα σήμερα το site ανακοινώνοντας τη διαθεσιμότητα 3.000 βάσεων δεδομένων.

Την ίδια στιγμή, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού η παρόμοια ιστοσελίδα των ΗΠΑ διαθέτει λιγότερες από 1.000 βάσεις. Με τον ιδρυτή του World Wide Web Foundation, Tιμ Μπέρνερς Λι, να τελεί τα επίσημα εγκαίνια του site οι Βρετανοί φιλοδοξούν να κρατήσουν τα ηνία στη διαδικτυακή διάθεση της δημόσιας πληροφορίας και την εξυπηρέτηση της κοινωνίας των πολιτών.

Μέχρι στιγμής 2.400 προγραμματιστές έχουν εγγραφεί για να κάνουν τεστ στην ιστοσελίδα και να προσφέρουν την τεχνογνωσία τους ενώ έχουν δημιουργηθεί 10 εφαρμογές. Μεταξύ αυτών η εφαρμογή «PlanningAlerts», μια δωρεάν υπηρεσία ειδοποίησης για τα σχέδια δόμησης κοντά στην οικία του εκάστοτε χρήστη καθώς και η «FillThatHole», υπηρεσία καταγγελιών για κακοτεχνίες σε δρόμους. Άλλες εφαρμογές αφορούν την καταγραφή αυτοκινητιστικών ατυχημάτων, στατιστικά για τους επιβάτες αεροπλάνων, πληροφορίες για τη γεωργία και για αποτελέσματα σχολικών εξετάσεων

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση