Απρ 02 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Μία νέα ιατρική ανακάλυψη σώζει ζωές

 piesometro.jpg

Μία νέα μέθοδο εξουδετέρωσης της “υψηλής πίεσης”, που αποκαλείται και ως ”ωρολογιακή βόμβα”, ανακάλυψαν επιστήμονες στην Αυστραλία, οι οποίοι πέτυχαν να κατεβάσουν την πίεση 50 ατόμων που έλαβαν μέρος σε σχετικές δοκιμές, χρησιμοποιώντας έναν ειδικό καθετήρα και ραδιοκύματα.
Η επέμβαση για να τοποθετηθεί ο καθετήρας, διαρκεί 45 λεπτά και το αποτέλεσμά της είναι η πίεση να πέφτει κατακόρυφα σε ασφαλή επίπεδα. Η νέα αυτή ανακάλυψη στην Μελβούρνη δίνει ελπίδα σε χιλιάδες άτομα τα οποία ζουν με το φόβο και οι θεράποντες ιατροί τους -μέχρι σήμερα- σήκωναν τα χέρια ψηλά.

Ο καθηγητής M. Σλάις, από την ομάδα των εν λόγω επιστημόνων, είπε ότι “η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει ασθενείς οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο”.

Ασθενής που έλαβε μέρος στις δοκιμές, κι επί 30 χρόνια δεν μπορούσε να ελέγξει την υψηλή πίεση που είχε κληρονομήσει από τους γονείς της με τα φάρμακα, είπε χαρακτηριστικά: “Αισθάνεσαι σαν να είσαι μία κινούμενη ωρολογιακή βόμβα, που δεν ξέρεις πότε θα εκραγεί”.

Η εν λόγω ανακάλυψη και οι επιτυχείς δοκιμές έγιναν με τη συνεργασία επιστημόνων από το Baker Heart and Diabetes Institute, Monash Victoria και St. Vincents Hospital.
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευτούν στο γνωστό αγγλικό ιατρικό περιοδικό “The Lancet”.

Πλέον του 1,5 εκατ. Αυστραλών υποφέρουν από πίεση, η οποία είναι σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα και δεν πέφτει με φάρμακα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση