Μαρ 31 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Βελτιώνεται η αστυνόμευση του Διαδικτύου Παρά τη βελτίωση στην προστασία των εφήβων στο Ίντερνετ, αύξηση εξακολουθεί να παρουσιάζει η οικονομική διαδικτυακή εξαπάτηση

 31-03-09_273319_1.jpg

Σημαντική αύξηση έχουν σημειώσει στις ΗΠΑ οι συλλήψεις για σεξουαλική παρενόχληση εφήβων στο Διαδίκτυο. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αποτελεσματικότερη αστυνόμευση, ενώ τονίζουν ότι σε γενικές γραμμές το Διαδίκτυο παραμένει ασφαλές κοινωνικό περιβάλλον.

Σε σχετική έκθεση που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, οι ερευνητές παρατήρησαν σχεδόν πενταπλασιασμό των συλλήψεων για παρενόχληση πρακτόρων που παρουσιάζονταν ως έφηβοι στο Διαδίκτυο, φτάνοντας τις 3.100 το 2006, από 644 το 2000. Ταυτόχρονα, οι συλλήψεις για παρενόχληση πραγματικών εφήβων αυξήθηκαν κατά 21%, στις 615 το 2006.

Κατά τη διάρκεια όλης της δεκαετίας που διανύουμε, οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ έχουν χρηματοδοτήσει τα διάφορα όργανα αντιμετώπισης των διαδικτυακών εγκλημάτων, ενώ κάποιες πολιτείες προχώρησαν σε αναπροσαρμογή της νομοθεσίας τους ώστε να καλύπτει τη διαδικτυακή παρενόχληση.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι προσπάθειες αποδίδουν, ανέφερε σχετικά ο Τζον Πάλφρι, ειδικός σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Οι ερευνητές παρατήρησαν μετατόπιση των περιστατικών παρενόχλησης από τα δωμάτια συζητήσεων (chat rooms), όπου οι έφηβοι συνήθιζαν να περνούν αρκετή ώρα, στα κοινωνικά δίκτυα, που αποτελούν και την τελευταία τάση διαδικτυακής, και όχι μόνο, συμπεριφοράς.

Πάντως, όπως τονίζουν οι ειδικοί, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι έφηβοι έπεφταν θύματα παρενόχλησης με βάση τις πληροφορίες που δημοσίευαν. Αντίθετα, επισημαίνουν, οι νεαροί συχνά αναζητούν επαφή και σχέση με ανθρώπους που γνωρίζουν ότι είναι ενήλικες.

Αύξηση στις διαδικτυακές απάτες

Ξεχωριστή μελέτη του Κέντρου Υποδοχής Παραπόνων Διαδικτυακής Απάτης των ΗΠΑ που λειτουργεί σε συνεργασία με το FBI, αναφέρει ότι τα περιστατικά διαδικτυακής

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση