Μαρ 31 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Επιτυχείς οι πρώτες δοκιμές για το «πολύ-χάπι»

 31-03-09_273298_1.jpg

Η δημιουργία ενός χαπιού που θα συνδυάζει την ασπιρίνη, τα φάρμακα κατά της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης σε συμβατική μορφή αποτελεί όνειρο ασθενών αλλά και γιατρών για πάνω από μία δεκαετία. Οι επικριτές του φιλόδοξου σεναρίου θεωρούν ότι η συγκεκριμένη μέθοδος θα έχει ως αποτέλεσμα τη λήψη ουσιών που ο οργανισμός πιθανόν δε χρειάζεται, ενώ η ιδέα «ένα χάπι για όλους» χαρακτηρίζεται υπέρ-απλουστευμένη.

Η πρώτη μεγάλη κλινική δοκιμή του «πολύ-χαπιού» ωστόσο φαίνεται να επιβεβαιώνει τους υποστηρικτές του. Το πειραματικό χάπι ήταν τόσο αποτελεσματικό όσο τα ξεχωριστά του συστατικά, χωρίς διαφοροποίηση στις πιθανές παρενέργειες, σύμφωνα με τη μεγάλης κλίμακας μελέτη. Η λήψη του μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εκδήλωσης καρδιαγγειακής πάθησης ή εγκεφαλικού περίπου στο μισό, αναφέρουν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στις δοκιμές.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι απαιτούνται πολλές ακόμη έρευνες, αλλά και έγκριση από τον Οργανισμό Ποτών και Φαρμάκων – κάτι που μπορεί να πάρει και χρόνια, ωστόσο θα μπορούσε να καταστήσει την πρόληψη των παθήσεων της καρδιάς πολύ πιο εύκολη υπόθεση, αναφέρουν οι γιατροί.

Το πόλυ-χάπι έχει ταυτόχρονα μεγάλα ψυχολογικά πλεονεκτήματα, σύμφωνα με τον Δρ. Τζέιμς Στιν του πανεπιστημίου του Ουϊσκόνσιν. «Όποιος παίρνει χάπια γνωρίζει ότι η θέα τους και μόνο στο χέρι τον κάνει να αισθάνεται πέντε χρόνια μεγαλύτερος. Μάλιστα κάποιοι φτάνουν σε σημείο να παραλείπουν τις δόσεις τους».

Ακόμη δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα κάποια τιμή για το πολύ-χάπι, αν και οι ειδικοί περιμένουν ότι θα κοστίζει πολύ λιγότερο από το σύνολο των επιμέρους φαρμάκων από τα οποία αποτελείται.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες Associated Press

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση