Μαρ 22 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

«Καύσιμο» για πολέμους το νερό

Εφιαλτικά στοιχεία για το πρόβλημα της λειψυδρίας εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού. Εως το 2030 θα «διψά» ο μισός πληθυσμός της Γης. Εκκληση στις κυβερνήσεις για μέτρα

 

Το πρώτο ρομποτικό ψάρι, παγκοσμίως, που ελέγχει την ποιότητα του νερού, δημιούργησαν Βρετανοί επιστήμονες επιστρατεύοντας την προηγμένη τεχνολογία για την αντιμετώπιση της μόλυνσης των υδάτινων αποθεμάτων.

assets_large_t_420_2749082_type11495.jpg

Αντιμέτωπη με παγκόσμιο εφιάλτη λειψυδρίας θα βρεθεί η ανθρωπότητα τα επόμενα χρόνια, προειδοποιούν οι ειδικοί. Μαύρες προβλέψεις για πολέμους και μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών από άνυδρες περιοχές

Ανιχνεύοντας τις ρυπαντικές ουσίες στο βασικό συστατικό της ζωής, το ρομποτικό ψάρι, μήκους ενάμισι μέτρου, πλέει στα νερά της βόρειας Ισπανίας ενημερώνοντας τους ειδικούς για τις αλλαγές στην ποιοτική σύνθεση των υδάτων. Λειτουργεί αυτόνομα (δεν είναι τηλεκατευθυνόμενο και φορτίζεται με μπαταρίες για οκτώ ώρες) και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα περίπου ενός μέτρου ανά δευτερόλεπτο.

assets_large_t_420_2749083_type11104.jpg

 

Οι επιστήμονες κατασκεύασαν το πρώτο ρομποτικό ψάρι που ελέγχει την ποιότητα του νερού

Η τεχνολογία, βασικό όπλο στη φαρέτρα των επιστημόνων για την αντιμετώπιση της μόλυνσης του υδάτων, δεν αρκεί, επισημαίνουν οι υδρολόγοι. Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Νερού, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν ότι τα στοιχεία για την κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα και της ποιότητας του νερού, παγκοσμίως, αποτυπώνουν τη ζοφερή πραγματικότητα:

Εν έτει 2009, δυόμισι δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής με αποτέλεσμα 200 εκατομμύρια να προσβάλλονται από ασθένειες λόγω των μολυσμένων υδάτων και 2 εκατομμύρια εξ αυτών να πεθαίνουν. Επιπλέον, έως το 2030, ο μισός πληθυσμός της Γης θα βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές ελλείψεις νερού.

Κλιματική αλλαγή
Οπως διατείνονται, το πρόβλημα της λειψυδρίας σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, την αύξηση των τιμών και των καυσίμων, τα επισιτιστικά προβλήματα και τις χρηματαγορές. Εξαίροντας την αναγκαιότητα λήψης δραστικών μέτρων, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η επιδείνωση του προβλήματος της λειψυδρίας αναμένεται να οδηγήσει ακόμα και σε πολέμους.

Η κλιματική αλλαγή θα δημιουργήσει στο μέλλον πιο ακραία καιρικά φαινόμενα απειλώντας την ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων και οδηγώντας τους σε μαζικές μετακινήσεις, γεγονός που θα έχει καταστροφικές συνέπειες.

Την ίδια ώρα, η αύξηση του πληθυσμού και το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα αποτελέσουν διπλή απειλή για τα αποθέματα νερού στον πλανήτη. Οι επιστήμονες καλούν τις κυβερνήσεις να κινητοποιηθούν άμεσα, αφού ένα μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου δεν έχει πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, ενώ οι συνθήκες υγιεινής είναι ανύπαρκτες.

Το πρόβλημα της έλλειψης νερού αναμένεται να λάβει επικίνδυνες διαστάσεις, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί από τα 6,5 δισεκατομμύρια στα 9 δισεκατομμύρια έως το 2050.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη λειψυδρία θα έχει αυξηθεί στα 3,9 δισεκατομμύρια έως το 2030. Οι περισσότεροι από αυτούς θα είναι κάτοικοι της Κίνας και της νότιας Ασίας.

Αρδευση
Το γεγονός ότι 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα χωρίς υπονόμους και εγκαταστάσεις υγιεινής, παρά τον σχετικό αναπτυξιακό στόχο της χιλιετίας που έχει θέσει ο ΟΗΕ, οφείλεται, σύμφωνα με τους υδρολόγους, στην υπερβολική άρδευση, τις διαρροές από τα δίκτυα ηλεκτροδότησης, τη μόλυνση των ποταμών και των λιμνών και την υπεράντληση κάθε είδους πόρων.

Για τη δημιουργία και τη συντήρηση δικτύων ύδρευσης, άρδευσης και υπονόμων, απαιτούνται από 92 έως 148 δολάρια ετησίως, εκτιμά έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στο 5ο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται αύριο, στην Κωνσταντινούπολη.

Την ίδια ώρα, το Διεθνές Ινστιτούτο για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που εδρεύει στο Λονδίνο, καταγγέλλει ότι εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια κατασπαταλώνται σε αναπτυξιακά προγράμματα για παροχή νερού στις αγροτικές περιοχές της Αφρικής λόγω της συντήρησης των έργων υποδομής.

Δεκάδες χιλιάδες πηγάδια στη «μαύρη ήπειρο» δεν συντηρούνται πλέον ή εγκαταλείπονται από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που τα άνοιξαν, επισημαίνει μεταξύ άλλων το βρετανικό ερευνητικό κέντρο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση