Μαρ 22 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Κυριακή, 22 Μαρτίου 2009 Παγκόσμια Ημέρα Νερού

 water_reserves.jpg

“Το νερό είναι ο πολυτιμότερος φυσικός μας πόρος. Σήμερα, η συνεργασία για τη συνετή του χρήση είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ”, αναφέρει σε μήνυμά του με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν.

Σημειώνει ότι “ενώ ο παγκόσμιος πληθυσμός καταναλώνει περισσότερο πόσιμο νερό, η κλιματική αλλαγή έχει ως συνέπεια τη μείωση του νερού σε πολλές περιοχές του κόσμου. Οι πάγοι λιώνουν, η πρόβλεψη των βροχοπτώσεων γίνεται δυσκολότερη, ενώ φαινόμενα όπως οι πλημμύρες και οι ξηρασίες γίνονται ολοένα και πιο ακραία. Η προσεκτική διαχείριση των υδάτινων πόρων και η εξισορρόπηση των διάφορων αναγκών για νερό είναι ζητήματα ζωτικής σημασίας”.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ στο μήνυμά του επισημαίνει επίσης τα εξής: “Μεγάλο μέρος των υπόγειων ή υπέργειων υδάτων του πλανήτη είναι κοινό. Το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε μια από τις 263 υδάτινες λεκάνες που είναι μοιρασμένες ανάμεσα σε δύο ή περισσότερες χώρες. Η ανησυχία για την πιθανότητα βίαιων συγκρούσεων είναι μέρος των συζητήσεων σχετικά με την κατανομή των περιορισμένων υδάτινων πόρων. Ωστόσο, ενώ οι πιθανότητες να λειτουργήσει το νερό ως καταλύτης συγκρούσεων μεταξύ κρατών και κοινοτήτων είναι υπαρκτές, το παρελθόν δείχνει ότι στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Η συνεργασία, όχι η σύγκρουση αποτελεί την πιο συνηθισμένη απάντηση στις ανταγωνιστικές απαιτήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι.

Με θέμα “Κοινά Αποθέματα Νερού – Κοινές Ευκαιρίες”, ο εορτασμός της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Νερού εστιάζει στο πώς οι διασυνοριακοί υδάτινοι πόροι μπορούν να λειτουργήσουν ως μια ενωτική δύναμη. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν τουλάχιστον 300 διεθνείς συμφωνίες για το νερό, συχνά μεταξύ αντιτιθέμενων πλευρών. Οι συμφωνίες αυτές δείχνουν το πώς οι κοινοί υδάτινοι πόροι μπορούν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και να προωθήσουν την ειρήνη μεταξύ των κρατών. Η πολιτική βούληση, ένα ευέλικτο πλαίσιο πολιτικής, τα ισχυρά θεσμικά όργανα και μια συνολική προσέγγιση, θα μας βοηθήσουν να οικοδομήσουμε σε αυτά τα θεμέλια για το καλό όλων.

Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού καλώ τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αναγνωρίσουν ότι το συλλογικό μας μέλλον εξαρτάται από το πώς θα διαχειριστούμε τους πολύτιμους και πεπερασμένους υδάτινους πόρους”, καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Κι-Μουν.

Στοιχεία της UNESCO για την έλλειψη νερού

Tα στοιχεία της UNESCO για την έλλειψη του πολύτιμου αγαθού είναι απογοητευτικά. Ετσι σύμφωνα με αυτά προβλέπεται ότι η έλλειψή του θα αναχθεί σε μείζον γεωπολιτικό θέμα, καθώς το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια, ενώ η ζήτηση για νερό θα αυξηθεί κατά 64 δις. κυβικά μέτρα ετησίως.Παράλληλα το 2030, περισσότεροι από 5 δις. άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστο σύστημα καθαρισμού του νερού.

water.jpg

Σήμερα η UNESCO υποστηρίζει ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες το 80% των ασθενειών συνδέονται με το νερό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 3 εκατομμύρια άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας της κακής ποιότητας πόσιμου νερού που καταναλώνουν.

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για τα διασυνοριακά ύδατα:

Πόσες λεκάνες διασυνοριακών υδάτων υπάρχουν στον πλανήτη;

Υπάρχουν περίπου 263 διεθνείς λεκάνες, ενώ το 45% της επιφάνειας του πλανήτη καλύπτεται από λεκάνες απορροής οι οποίες ανήκουν σε περισσότερα από ένα κράτη. Με τις περισσότερες λεκάνες διασυνοριακών υδάτων να ανήκουν σε περισσότερες από δύο χώρες, υπάρχουν 13 λεκάνες ανήκουν ταυτόχρονα σε 5 έως 8 κράτη.

Πόσοι άνθρωποι ζουν σε λεκάνες διασυνοριακών υδάτων;

Περισσότερα από 40 εκατομμύρια ζουν παγκοσμίως σε διεθνείς λεκάνες απορροής.

Πόσοι διεθνείς υδροφόροι ορίζοντες υπάρχουν συνολικά;

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 274 υδροφόροι ορίζοντες, οι οποίοι καλύπτουν το 15% του υπεδάφους της Γης.

Πόσες συνθήκες έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα για τους πόρους των διασυνοριακών υδάτων;

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ έχει αριθμεί περισσότερες από 3.000 συνθήκες που αφορούν τους πόρους των διεθνών υδάτων από το 1984.

Έχουν έρθει κράτη σε σύγκρουση εξαιτίας των κοινών υδάτων;

Οι διακρατικές σχέσεις που αφορούν στο νερό είναι κατά στη συντριπτική τους πλειονότητα ειρηνικές. Έχουν καταγραφεί 507 αντιδικίες για το νερό έναντι των 1.228 συνθηκών συνεργασίας.

Τι προβλέπει το διεθνές δίκαιο για την κοινή χρήση των πόρων των διασυνοριακών υδάτων;

Η συνθήκη του ΟΗΕ σχετικά με το δίκαιο των Διεθνών Υδάτων για λόγους εκτός της ναυσιπλοΐας υπογράφτηκε στις 21 Μαΐου 1997, μετά από 27 έτη ανάπτυξης. Η Παγκόσμια Συνθήκη αφορά στη διαχείριση των διεθνών υδάτων.

Ημερίδα για το νερό

Στο νερό και το μείζον πρόβλημα της ορθής του διαχείρισης θα είναι αφιερωμένη η ημερίδα που διοργανώνουν από κοινού την Κυριακή 22 Μαρτίου- Παγκόσμια Ημέρα Νερού- η Νομαρχία Αθηνών, η ΚΕΔΚΕ και το Πανελλήνιο Οικολογικό Κίνημα. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Ιλισός, και η είσοδο θα είναι ελεύθερη.

/www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια
Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *