Μαρ 16 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Έρευνα στη Β. Ελλάδα δείχνει έναν στους δύο με υψηλή χοληστερίνη

Κάτω από: ΕΡΕΥΝΑ,ΥΓΕΙΑ

 heart1103.jpg

Η Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος έκανε τριετή έρευνα σε 3.000 άτομα από τη βόρεια Ελλάδα και τα αποτελέσματα έδειξαν πως 5 στους 10 είναι αντιμέτωποι με εμφράγματα, στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικά επεισόδια λόγω χοληστερίνης.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, 4 στους 10 είναι υπέρβαροι και παρουσιάζουν αρτηριακή υπέρταση, δηλαδή κινδυνεύουν να πάθουν αθηροσκλήρωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει εμφράγματα και στεφανιαία νόσο, αλλά και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Η μελέτη έγινε σε δείγμα 3.000 ατόμων από διάφορες μεγάλες πόλεις της ευρύτερης περιοχής, όπως η Θεσσαλονίκη, η Αλεξανδρούπολη και η Βέροια.

Ειδικότερα, σε ποσοστό 55% οι ερωτηθέντες είχαν δυσλιπιδαιμία, ωστόσο μόλις 42% από αυτούς ακολουθούσαν σχετική θεραπευτική αγωγή. Ποσοστό 42% είχαν αρτηριακή υπέρταση, ενώ 40% ήταν υπέρβαροι και το 28% παχύσαρκοι. Επίσης, 24% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι ενεργοί καπνιστές, 14% ότι είχαν σακχαρώδη διαβήτη, ενώ μικρό ποσοστό, 6,4%, ήταν στεφανιαίοι άρρωστοι.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ανησυχητικά, καθώς δείχνουν ότι με το πέρασμα των χρόνων, οι Έλληνες αμελούν όλο και περισσότερο την υγεία τους. Είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα πρόληψης, με βάση την ολιγοθερμική δίαιτα, αλλά και θεραπευτικά μέτρα, με βάση τη λήψη φαρμάκων σε σοβαρές περιπτώσεις», εξήγησε ο καθηγητής καρδιολογίας στο ΑΠΘ, Απόστολος Ευθυμιάδης.

Συμπλήρωνεται οτι από μια ακόμη έρευνα με τίτλο «Εκστρατεία καρδιάς 2007», που είχε διεξαχθεί σε δεκαπέντε πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και την επίβλεψη της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος με δείγμα 12.595 ατόμων, είχε προκύψει ότι σε ποσοστό 38%, οι ερωτηθέντες είχαν υψηλές τιμές χοληστερόλης, τα επίπεδα της οποίας κυμαίνονταν, κατά μέσο όρο, στα 222 mg/dl (+/-48). Ταυτόχρονα, η LDL-χ ήταν στα 149 mg/dl (+/-41), η HDL-χ στα 42 mg/dl (+/-15) και τα τριγλυκερίδια στα 199 mg/dl (+/-62).

«Βάσει των στοιχείων αυτών, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου στα άτομα αυτά την επόμενη δεκαετία φτάνει στο 27%. Αντίθετα, το 62% των συμμετεχόντων στην έρευνα, δηλαδή 7.844 άτομα, εμφάνιζαν χαμηλές τιμές χοληστερόλης, τα επίπεδα της οποίας κυμαίνονταν στα 176 mg/dl (+/-14). Συνεπώς, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος στα άτομα αυτά είναι σαφώς μειωμένος κι άγγιζε το 9%», πρόσθεσε ο κ. Ευθυμιάδης.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση