Μαρ 15 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Ασπρισαν τα μαλλιά του σε μια νύχτα;

Κάτω από: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ

Εγινε θέμα τις προηγούμενες ημέρες το λευκό που εμφανίστηκε απότομα επί της κεφαλής του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.Κ αι έδωσε την αφορμή να μαθευτούν μερικά αξιοπρόσεκτα για τα μαλλιά μας.Οπως ότι δεν υπάρχουν γκρίζες τρίχες! Ή μαύρες θα είναι ή άσπρες.Το γοητευτικό γκριζάρισμα είναι μια οφθαλμαπάτη που εμφανίζεται με το ανακάτεμα λευκών και σκούρων τριχών. Ετσι απλά. Οπως απλή είναι και η απάντηση αν μπορεί να ασπρίσουν τα μαλλιά κάποιου μέσα σε μία νύχτα. Οχι αυτό δεν γίνεται.

Είναι αλήθεια ότι βρέθηκε σχέση ανάμεσα στο στρες και στην πρόωρη λεύκανση στα μαλλιά,αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί ακαριαία. Στη ρίζα κάθε τρίχας έχουμε τον σχηματισμό νέων κυττάρων συνεχώς,οπότε τα παλιά ωθούνται προς τα έξω.

Παίρνουν χρώμα με τη σύνθεση της μελανίνης από τους μελανινοκύτες,και εκεί καθορίζεται και το χρώμα των μαλλιών μας. Κάθε τρίχα ζει,ας το πούμε έτσι,τη ζωή της και κάποια στιγμή,αφού πεθάνει,έρχεται η επόμενη. Για κάποιους λόγους, όπως είναι το γήρας,ο μηχανισμός δεν επανενεργοποιείται και δεν παράγεται μελανίνη. Τότε η τρίχα φυτρώνει μεν,αλλά δεν βάφεται πλέον, επομένως δεν μπορεί ξαφνικά να ασπρίσει ολόκληρη όπως πιστεύουν μερικοί. Το όποιο άσπρισμα ακολουθεί τους (αργούς) ρυθμούς φυτρώματος της νέας τρίχας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση