Μαρ 15 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Νιτρικό αμμώνιο…μπλουμ!

Στον δρόμο από το Νιούκαστλ για την Ινδονησία έξω από τις αυστραλιανές ακτές του Μπρισμπέιν το (όνομα και πράμα) φορτηγό πλοίο «Ρacific Αdventure» έπεσε σε κυκλώνα και,μεταξύ άλλων, έχασε 31 από τα 60 εμπορευματοκιβώτια που μετέφερε και ήταν γεμάτα με νιτρικό αμμώνιο. Το νιτρικό αμμώνιο είναι μια ένωση με ιστορία, ίσως και μέλλον. Την έφτιαξαν οι Γερμανοί τις παραμονές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από αμμωνία και νιτρικό οξύ, αποκτώντας έτσι ένα καλό εκρηκτικό.

Διότι είναι ένα ευδιάλυτο άλας που μαζί με πετρέλαιο σε μορφή γαλακτώματος μπορεί να τινάξει κτίρια στον αέρα,όπως έγινε το 1995 στην Οκλαχόμα. Το μείγμα ονομάζεται ΑΝFΟ (ammonium nitrate + fuel oil) και από 53 μόρια υγρού προκύπτουν 191 μόρια αερίων προϊόντων, με αποτέλεσμα μια τεράστια έκρηξη.

Αργότερα πάντως οι Γερμανοί και ο υπόλοιπος κόσμος ανακάλυψαν ότι με το νιτρικό αμμώνιο είχαν στη διάθεσή τους και ένα καλό λίπασμα.Μόνο που αυτό τώρα αν δεν αλιευθούν γρήγορα τα εμπορευματοκιβώτια θα διαρρεύσει στον βυθό,θα διαλυθεί λιπαίνοντας αφόρητα τη χλωρίδα και δημιουργώντας ανεπιθύμητη υπερβλάστηση τοξικών φυκιών που θα σκοτώσουν ό,τι υπάρχει γύρω.

Δυστυχώς…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση