Μαρ 12 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι από την Κίνα έως το 2020

 11-03-09_270712_21.jpg

Η Κίνα ετοιμάζεται να στείλει επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι μέχρι το 2020 εφόσον πετύχουν οι δοκιμές των επαναχρησιμοποιούμενων οχημάτων επιφάνειας, σύμφωνα με δηλώσεις ειδικού.

Η μεγαλύτερη πρόκληση μιας αποστολής στο φεγγάρι θα είναι η ασφαλής επιστροφή των αστροναυτών πίσω στη γη, ανέφερε ο Χου Σιχιέ από το Πανεπιστήμιο Αεροναυτικής του Πεκίνου.

«Το σημαντικό τεχνολογικό πρόβλημα είναι η επιστροφή στη γη», είπε και πρόσθεσε ότι «κάθε αποστολή στο φεγγάρι έχει ακόμη δύο στάδια, της τροχιάς και της προσγείωσης στην επιφάνεια της σελήνης».

Οι προσπάθειες προσγείωσης στο φεγγάρι με τα επαναχρησιμοποιούμενα οχήματα επιφάνειας από το 2017 έως το 2020 θα αποτελέσουν πολύ σημαντικό σημείο για τη διαστημική μηχανική.

Το Πεκίνο, επισήμως, κρατά επιφυλακτική στάση για το πότε θα επανδρώσει αποστολή στο φεγγάρι, θέτοντας το 2020 ως μία προγραμματισμένη ημερομηνία για τη δημιουργία ενός επανδρωμένου διαστημικού σταθμού.

Πέρυσι, τρεις Κινέζοι αστροναύτες πραγματοποίησαν επιτυχώς την πρώτη βόλτα – για τη χώρα- στο διάστημα, σε ένα ταξίδι που διήρκησε 68 ώρες. Οι πολιτικοί ηγέτες της Κίνας το θεώρησαν μεγάλη νίκη για το κράτος.

Μια βόλτα στο διάστημα αποτελεί βασικό παράγοντα για τα μακροπρόθεσμα σχέδια της δημιουργίας ενός διαστημικού σταθμού και προσγείωσης στο φεγγάρι.

Στην επόμενη φάση, το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας στοχεύει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας για τη διασύνδεση δύο διαστημοπλοίων σε ένα διαστημικό σταθμό σε τροχιά.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση