Μαρ 12 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Επαναστατική ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για τις μπαταρίες του μέλλοντος

Κάτω από: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

 11-03-09_270732_211.jpg

Σκεφτείτε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα μπορούσε να επιταχύνει γρήγορα με εκρηκτικές ταχύτητες, έναν φορητό υπολογιστή που θα μπορούσε να επαναφορτιστεί σε λίγα λεπτά ή μια νέα γενιά μικροσκοπικών κινητών τηλεφώνων.

Αυτή είναι η εικόνα που περιέγραψε την Τετάρτη ένα ζευγάρι επιστημόνων στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποκαλύπτοντας μια εφεύρεση που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία μιας μικρότερης, ελαφρότερης και ισχυρότερης δύναμης μπαταρίας λιθίου σε σύγκριση με ό, τι είναι διαθέσιμο μέχρι τώρα.

Οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι φτιαγμένες από φωσφορικό άλας σιδήρου (LiFePO4) και είναι καλές στο να αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, βρίσκουν εμπόδιο στην απελευθέρωσή της. Για παράδειγμα, οι μπαταρίες αυτές είναι καλές στη διανομή της ενέργειας με μια σταθερή ροή, από ό, τι στην εκφόρτιση ή στην ανάκτηση της ενέργειας έπειτα από μια ξαφνική διακοπή.

Μέχρι στιγμής, η διαδικασία αυτή χρεώνεται στα άτομα λιθίου. Αυτά τα ιόντα, μαζί με τα ηλεκτρόνια, κινούνται πολύ αργά μέσα στο υλικό της μπαταρίας προτού παραδώσουν το φορτίο τους στο τερματικό σημείο.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί της ύλης στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα δεν έγκειται στα ιόντα αλλά κυρίως στο πώς τα ιόντα ανακτούν πρόσβαση σε τούνελ νανο-κλίμακας που διαπερνούν το υλικό και μεταφέρουν τα ηλεκτρόνια στον προορισμό τους.

Η λύση που πρότειναν είναι ένα λεπτό στρώμα επικάλυψης από φωσφορικό άλας λιθίου, που θα ωθεί τα ιόντα προς τα τούνελ. Τότε τα ιόντα θα κλείνουν την είσοδο του τούνελ άμεσα. Έτσι, μια μπαταρία ενός μικρού κινητού τηλεφώνου μπορεί να φορτιστεί σε μόλις δέκα δευτερόλεπτα, όπως επισημαίνει και το βρετανικό περιοδικό Nature.

Η ανακάλυψη η οποία υποστηρίζεται από πόρους της αμερικανικής κυβέρνησης έχει ήδη πατενταριστεί από δύο εταιρείες, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΜΙΤ. Αν και το υλικό δεν είναι καινούριο οι ειδικοί εκτιμούν ότι το θα βρίσκεται στην αγορά περίπου σε δύο με τρία χρόνια. Πρόκειται, σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, για την μεγαλύτερη ανακάλυψη σχετικά με την αντικατάσταση των συμβατικών ηλεκτροχημικών μπαταριών που θέλουν πολύ χρόνο επαναφόρτισης.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια
Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση