Μαρ 11 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Πρωτοβουλία για ανακύκλωση αχρησιμοποίητων φαρμάκωνΟσα σκευάσματα δεν έχουν λήξει θα δοθούν στους «Γιατρούς του Κόσμου»

Κάτω από: Aνακύκλωση

Παυσίπονα που δεν χρησιμοποιήθηκαν, αντιφλεγμονώδη που έχουν λήξει και αντιβιοτικά που έμειναν τα μισά μέσα στα κουτιά βρίσκουν τη θέση τους σε ειδικούς, ανακυκλωμένους, μεταλλικούς κάδους που έχουν τοποθετηθεί στα φαρμακεία της Κομοτηνής.

assets_large_t_420_2515214_type11495.jpg

Οι κάδοι ανακύκλωσης φαρμάκων που έχουν τοποθετηθεί στα φαρμακεία της Κομοτηνής

Οσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν θα δοθούν στους Γιατρούς του Κόσμου και σε άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ τα ληγμένα θα οδηγηθούν στην… πυρά και θα αποτεφρωθούν με μια οικολογικού τύπου πυρόλυση.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ροδόπης, η διοίκηση του οποίου αποφάσισε να συγκεντρώνει αχρησιμοποίητα, αλλά και ληγμένα φάρμακα που σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγαν στα σκουπίδια.

«Μας έφερναν πελάτες κουτιά με φάρμακα που είτε είχαν λήξει είτε δεν τα χρειάστηκαν και δεν ήξεραν τι να τα κάνουν. Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι πρέπει να συγκεντρώσουμε αυτά τα φάρμακα, για να μην καταλήγουν στις χωματερές και επιβαρύνουν επιπλέον το περιβάλλον», είπε στο «Εθνος», ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, Αλέκος Τσαπέκος.

Τα μέλη του συλλόγου βρήκαν έναν τεχνίτη αλουμινοκατασκευών και με πολύ μικρό κόστος κατασκεύασαν 71 -μέχρι στιγμής- κάδους συλλογής των φαρμάκων. Οι κάδοι έχουν τοποθετηθεί σε ισάριθμα φαρμακεία της Κομοτηνής.

«Ολοι έχουμε στο σπίτι πολλά φάρμακα. Κάποια δεν τα χρησιμοποιούμε και λήγουν, κάποια άλλα μας περισσεύουν και δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε. Ενημερώνουμε το κοινό ότι είναι σφάλμα να τα πετάμε στα σκουπίδια, γιατί οι χωματερές δέχονται και όλα τα άλλα οικιακά απορρίμματα και έτσι μολύνεται το χώμα και ο υδροφόρος ορίζοντας», δήλωσε ο κ. Τσαπέκος.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες που έχουν φάρμακα να τα ρίξουν στους ειδικούς κάδους στο φαρμακείο της γειτονιάς τους, ενώ όπως έγινε γνωστό, τέτοιοι κάδοι υπάρχουν επίσης σε φαρμακεία της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης, όπου και λειτουργούν με ευθύνη των τοπικών φαρμακευτικών συλλόγων.

www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση