Μαρ 11 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Στον εγκέφαλό μας το κέντρο της θρησκευτικής πίστης!

 assets_large_t_420_398904_type11495.jpg

Εντοπίστηκε το «σημείο G» της θρησκευτικής πίστης! Ομάδα Αμερικανών νευροεπιστημόνων (με τη συμμετοχή του ελληνικής καταγωγής ερευνητή Δημήτρη Καπογιάννη) υποστηρίζουν ότι η πίστη σε μια ανώτερη δύναμη εξηγείται βιολογικά-εξελικτικά, καθώς αυτή βοήθησε τον άνθρωπο να επιβιώσει.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η έρευνά τους βασίζεται στη θεωρία ότι ο εγκέφαλος έχει εξελιχθεί, ώστε να επηρεάζεται από οποιαδήποτε πεποίθηση αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσής του. Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εξηγεί γιατί η πίστη στον Θεό είναι ένα παγκόσμιο ανθρώπινο φαινόμενο στην Ιστορία.

Το λεγόμενο «God Spot», δηλαδή το κέντρο που ελέγχει τη θρησκευτική πίστη, θεωρείται ότι εντοπίζεται σε περισσότερα από ένα σημεία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Μία από αυτές τις περιοχές είναι οι μπροστινοί λοβοί του φλοιού του εγκεφάλου, τους οποίους διαθέτει μόνο ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Ενα ακόμη σημείο βρίσκεται στις περισσότερο εξελικτικές και αρχαιότερες περιοχές του ανθρώπινου εγκεφάλου, οι οποίες είναι όμοιες στους πιθήκους.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι άνθρωποι διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων, καθώς και οι αθεϊστές, τείνουν να χρησιμοποιούν τα ίδια ηλεκτρικά κυκλώματα στον εγκέφαλο για να απαντήσουν σε μεγάλα ηθικά ερωτήματα και να προσδιορίσουν τη σχέση τους με τον Θεό.

«Η θρησκευτική πίστη και συμπεριφορά είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ανθρώπινης ζωής σε κάθε πολιτισμό, χωρίς να υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε κάποιο ζώο», σχολίασε ο καθηγητής Τζόρνταν Γκράφμαν, του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Νευρολογικών Διαταραχών και Καρδιακών Προσβολών στην Μπετέσντα, κοντά στην Ουάσιγκτον. «Τα ευρήματά μας είναι μοναδικά, καθώς δείχνουν ότι συγκεκριμένα συστατικά της θρησκευτικής πίστης οφείλονται σε γνωστά δίκτυα του εγκεφάλου».

Yπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει μόνο για τον παρόντα ιστότοπο και για τους ιστότοπους που αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Η προβολή περιεχομένου από άλλο ιστότοπο που έχει ενσωματωθεί στον παρόντα ιστότοπο (π.χ. video youtube) ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια
Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση