Μαρ 11 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Η εξυπνάδα του παιδιού σε σχέση με τους γονείς

Κάτω από: ΕΡΕΥΝΑ

Μια νέα επιστημονική έρευνα, αναμένεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις, καθώς ισχυρίζεται ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από πατέρες μεγαλύτερης ηλικίας, εμφανίζουν χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης, σε σχέση με τα παιδιά των νεαρότερων πατέρων, ενώ αντίθετα παιδιά από μεγαλύτερες ηλικίας μητέρες τα πάνε καλύτερα στα ίδια τεστ. Μέχρι τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι ήταν η ηλικία της μητέρας που είχε τη σημαντικότερη επίδραση στην υγεία και τις νοητικές ικανότητες του παιδιού. Αντίθετα, η ηλικία του πατέρα θεωρείτο πολύ λιγότερο σημαντική.

paidia.jpg

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Ινστιτούτο Εγκεφάλου του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, υπό τον Τζον ΜακΓραθ, αυτές οι αντιλήψεις πρέπει να αναθεωρηθούν, αναφέρουν οι Times του Λονδίνου. Η έρευνα διαπιστώνει ότι τα παιδιά των μεγαλύτερης ηλικίας πατέρων, κατά μέσο όρο, εμφανίζουν σχετική υστέρηση στα τεστ νευρογνωσιακών ικανοτήτων τόσο κατά τη νηπιακή όσο και κατά την παιδική ηλικία. Με δεδομένη την κοινωνική τάση η πατρότητα διεθνώς να μετατίθεται σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία, ο ΜακΓκραθ εφιστά προσοχή στο ζήτημα.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει συσχέτιση ανάμεσα στην ηλικία του πατέρα (όταν είναι άνω των 35 ετών) και στον αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διαταραχών στο παιδί, όπως η δυσλεξία, ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια.
Το δεύτερο συμπέρασμα της έρευνας του ΜακΓκραθ είναι ότι τα παιδιά με μεγαλύτερης ηλικίας μητέρες έχουν υψηλότερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης. Σύμφωνα με τον ερευνητή, το μεγάλο ερώτημα είναι ποιοι βιολογικοί μηχανισμοί δικαιολογούν τέτοια ευρήματα. Μια υπόθεση είναι ότι όσο μεγαλώνουν οι άνδρες, τα κύτταρα, τα οποία παράγουν σπέρμα, υποφέρουν από συχνότερες μεταλλάξεις, που στη συνέχεια κληρονομούνται στα παιδιά.
Γιατί όμως, από την άλλη, τα παιδιά των μεγαλύτερων μητέρων εμφανίζονται να υπερτερούν νοητικά; Η άποψη του ΜακΓκραθ είναι ότι αυτό συμβαίνει, επειδή τα ωάρια της γυναίκας σχηματίζονται όταν είναι ακόμα στη μήτρα κι έτσι το DNA τους προστατεύεται από μεταλλάξεις μέχρι να χρησιμοποιηθούν. 

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Yπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει μόνο για τον παρόντα ιστότοπο και για τους ιστότοπους που αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Η προβολή περιεχομένου από άλλο ιστότοπο που έχει ενσωματωθεί στον παρόντα ιστότοπο (π.χ. video youtube) ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια
Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση