Μαρ 10 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Και αστυνομία του Διαδικτύου Νέα υπηρεσία στη Βρετανία

The Guardian

Η αποστολή του επιθεωρητή Στιούαρτ Χάιντ, της αστυνομίας του Ουέστ Μίντλαντς της Αγγλίας, παραπέμπει στο μυθιστόρημα του Ουίλιαμ Γκίμπσον «Οι Νεκρομάντεις», όπου η αστυνομία προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης. Η πραγματικότητα φυσικά είναι πιο πληκτική, αν και ο κ. Χάιντ απολαμβάνει τον πομπώδη τίτλο της υπηρεσίας που διοικεί: «Οργανισμός για την Αστυνόμευση του Κυβερνοχώρου».

Πρώτο μέλημά του είναι η εκπαίδευση των αστυνομικών οργάνων στο νέο τους έργο. «Οι αστυνομικοί πρέπει να αποκτήσουν καλή αντίληψη της φύσης του ηλεκτρονικού εγκλήματος και να είναι ικανοί να συζητήσουν με μέλη των τοπικών κοινωνιών για να εξηγήσουν με σαφήνεια ποια είναι τα δικαιώματα των χρηστών και πώς μπορούν να καταγγείλουν τις παρανομίες», λέει ο κ. Χάιντ.

Η ενημέρωση και αντιμετώπιση του «κυβερνο-εγκλήματος» στη Βρετανία, όπως και η αποτελεσματικότητα των αρχών στη διαχείριση καταγγελιών διαφέρει πολύ από περιοχή σε περιοχή. «Γνωρίζω ότι οι αστυνομικές δυνάμεις της Βρετανίας δεν έχουν επιτύχει κοινό επίπεδο αντίληψης και εκπαίδευσης, σχετικά με το ηλεκτρονικό έγκλημα. Αυτό, όμως, συμβαίνει και για άλλες κατηγορίες εγκληματικής συμπεριφοράς, όπως οι απαγωγές ή τα εγκλήματα τιμής. Εχουμε, όμως, χρέος ως αστυνομικοί, να καταγράψουμε κάθε καταγγελία πολίτη», εξηγεί.

Συμβουλές προστασίας

Ο κ. Χάιντ πιστεύει, όμως, ότι όλοι οφείλουν να προστατεύουν τους εαυτούς και τα παιδιά τους στο Ιντερνετ. «Οι βασικές αρχές είναι ίδιες με εκείνες της καθημερινής μας ζωής. Δεν φεύγετε από το σπίτι σας χωρίς να κλειδώσετε την εξώπορτα. Το ίδιο ισχύει και στον κυβερνοχώρο. Δεν θα αφήνατε ποτέ τα παιδιά σας να γυρνούν ανεξέλεγκτα στους δρόμους και να κάνουν ό,τι θέλουν. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και στο Ιντερνετ. Ο κυβερνοχώρος είναι ένας αυτόνομος και αυτοδιαχειριζόμενος οργανισμός, που δεν διαθέτει ιδιοκτήτη ή κεντρικό διαχειριστή. Για τους λόγους αυτούς, η μόνη αποτελεσματική μέθοδος είναι η αυτο-αστυνόμευση», λέει ο κ. Χάιντ, που προσπαθεί να φέρει σε επαφή σημαντικούς παράγοντες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα της Βρετανίας, με στόχο την καταπολέμηση του κυβερνο-εγκλήματος.

news.kathimerini.g

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση