Μαρ 10 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Το σύστημα κοινωνικής δικτύωσης στο Ιnternet πέρασε και τις πύλες της Ορθοδοξίας Ιερείς και πιστοί στο Facebook

 contentsegment_10556475w310_h_r0_p0_s1_v1jpg.jpg

Τα «ορθόδοξα κορίτσια» στο Facebook (αριστερά). Με έδρα τις Μπαχάμες, τα 498 μέλη της ομάδας καλούν τους περιηγητές και τους επισκέπτες να συμμετάσχουν σε έναν διάλογο για μοντέρνες ορθόδοξες γυναίκες. Επάνω, τμήμα από τη σελίδα που διατηρεί η «λίγκα των τζέντλεμεν χριστιανών ορθοδόξων» με εφαλτήριο το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν

 

Τα «ορθόδοξα κορίτσια», οι «ορθόδοξοι άνδρες», αλλά και οι «ορθόδοξοι τζέντλεμεν» και άλλες ομάδες αναπτύσσουν τον δικό τους κώδικα επικοινωνίας στο οικουμενικό χωριό

Τα «ορθόδοξα κορίτσια», οι «ορθόδοξοι άνδρες», αλλά και οι «ορθόδοξοι τζέντλεμεν» αποτελούν ένα μικρό μόνο κομμάτι των αναρίθμητων ομάδων που επικοινωνούν και αναπτύσσουν τον δικό τους διάλογο και τις δικές τους σχέσεις φιλίας μέσα από τη σύγχρονη μορφή κοινωνικής δικτύωσης, δηλαδή μέσω του γνωστού σε όλους σχεδόν τους νέους Facebook, που φαίνεται να συγκινεί ακόμη και τα ράσα. Το σύστημα κοινωνικής δικτύωσης χτυπάει την πόρτα της Εκκλησίας όλων των δογμάτων και των ομολογιών. Και προκαθήμενοι των Εκκλησιών, καρδινάλιοι, αρχιεπίσκοποι και επίσκοποι διαθέτουν τους δικούς τους υποστηρικτές στο facebook- πολλοί και τις δικές τους, προσωπικές σελίδες-, οι οποίοι επικοινωνούν μεταξύ τους σε μια προσπάθεια να προωθήσουν το μήνυμα του χριστιανισμού, να προβάλουν τις δραστηριότητες των προσωπικοτήτων που τους συνδέουν και να αποκτήσουν τις δικές τους σχέσεις φιλίας, έχοντάς τους ως κοινό βασικό σημείο αναφοράς.

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας, που γιορτάζεται σήμερα με πανηγυρικό τρόπο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, συμβολίζει την αναστήλωση των εικόνων που πραγματοποιήθηκε ύστερα από επώδυνες μάχες στην τότε οικουμένη η οποία εκτεινόταν στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου. Σήμερα, 1.200 χρόνια μετά, ο πλανήτης φαντάζει τεράστιος και όμως πρόκειται για ένα μικρό παγκόσμιο χωριό στο οποίο οι πιστοί της Εκκλησίας έχουν τη δυνατότητα να γίνουν φίλοι και να συνομιλούν, ενώ δεν έχουν συναντηθεί ποτέ, προσηλωμένοι στις δικές τους διαδικτυακές εικόνες. Εστω κι αν η παλιά, εκκλησιαστικής ορολογίας, γλώσσα που χρησιμοποιούν μοιάζει πολλές φορές να μην ταιριάζει καθόλου με το μέσο και την εποχή.

Πιο πολλές σελίδες από τις ΗΠΑ
Τα σκήπτρα του παγκόσμιου χωριού, όπως αυτό διαμορφώνεται μέσω της κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται ότι κρατούν στα χέρια τους οι ορθόδοξοι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έχει μεγάλη απήχηση, καθώς διαθέτει τις περισσότερες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και τους περισσότερους υποστηρικτές. Ακολουθούν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος. Ταυτοχρόνως, εντυπωσιακή είναι η παρουσία της αποκαλούμενης «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μακεδονίας», οι υποστηρικτές της οποίας συναντούν την αντίδραση πολλών νεοελλήνων ορθοδόξων της Βορείου Ελλάδος που δηλώνουν ως τόπο καταγωγής τους αντί της Ελλάδος τη Μακεδονία.

«Εχουμε μια λατρευτική ζωή όπως αυτή μας μεταδόθηκε από τους γονείς μας» δηλώνουν οι 263 άνδρες που μετέχουν στην ομάδα «ορθόδοξοι χριστιανοί άνδρες». Εργαζόμαστε, προσθέτουν, για τον Χριστό και προσκαλούν τους επισκέπτες τους να επικοινωνούν μαζί τους προκειμένου να διεξαχθεί ένας διάλογος μέσα στην κοινωνία. Η σελίδα φαίνεται ότι δημιουργήθηκε στο Πίτσμπουργκ και συμμετέχουν και σε αυτήν έλληνες, αλλά και ρωσικής καταγωγής ορθόδοξοι. Στις πάντα πρωτοπόρες σε αυτά τα ζητήματα Ηνωμένες Πολιτείες τα «ορθόδοξα χριστιανικά κορίτσια», με έδρα τις Μπαχάμες, έχουν δημιουργήσει τη δική τους ομάδα, στην οποία συμμετέχουν ακόμη και επίσκοποι. Τα 498 μέλη της ομάδας καλούν τους περιηγητές και τους επισκέπτες του Facebook να συμμετέχουν σε έναν διάλογο για μοντέρνες ορθόδοξες γυναίκες. «Είμαστε» τονίζουν « η γέφυρα μεταξύ του παλαιού και του καινούργιου κόσμου.Ζούμε στη μοντέρνα κοινωνία και παραμένουμε πιστές στις παραδόσεις και στην πίστη που μας παρέδωσαν οι παλαιότερες γενιές».

Με εφαλτήριο το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ορισμένοι άνδρες δημιούργησαν τη «λίγκα των τζέντλεμεν χριστιανών ορθοδόξων». Οπως δηλώνουν, η ένωσή τους αποτελεί «μια ομάδα χριστιανών ορθοδόξων κυρίων.Αφήνοντας- προσθέτουν- τον Θεό να ενεργήσει δι΄ ημώνμπορούμε να γίνουμε παραδείγματα στη ζωή των άλλων. Συναθροιστείτε στο όνομα του Ιησού Χριστού». Εκατοντάδες ορθόδοξοι από τη Γιούτα, το Ντελαγουέρ, την Καρολίνα, το Κεντάκι, τη Βιρτζίνια, την Αλαμπάμα, το Σολτ Λέικ Σίτι, το Ντένβερ και την Τζόρτζια έχουν συστήσει τις δικές τους ιδιαίτερες ομάδες με πρώτο το fan club του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου. Ακόμη υπάρχουν ομάδες που προσφέρουν κατ΄ οίκον κατήχηση, δηλαδή διδασκαλία της Ορθοδοξίας μέσω του facebook. «Είμαι τόσο χαρούμενη που βρήκα αυτή την ομάδα.Αισθάνομαι μόνη.Είστε οι μόνοι δάσκαλοι για το σπίτι· η δική μας Εκκλησία», λέει μια επισκέπτρια, ζητώντας την υποστήριξη των 58 μελών της ομάδας. Την ίδια ώρα, σε μια άλλη σελίδα, δεκαπέντε ορθόδοξοι επαγγελματίες οικονομολόγοι έχουν συστήσει τη δική τους ομάδα. Υπάλληλοι τραπεζών, στελέχη εταιρειών και απόφοιτοι οικονομικών σχολών προσφέρουν τις υπηρεσίες τους διά του Facebook και απαντούν στις ερωτήσεις των μελών τους για τα προβλήματα στην αγορά, το ξεκίνημα της καριέρας τους, αλλά και για τις τυχόν επενδύσεις που θέλουν να κάνουν.

Δημοφιλείς προκαθήμενοι
Αμέσως μετά την εκλογή του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, ο μακαριστός Χριστόδουλος δημιούργησε ιστοσελίδες της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Ιnternet και προέτρεψε όλους τους ιεράρχες να ακολουθήσουν τις σύγχρονες μορφές επικοινωνίας. Σήμερα, και δεκατέσσερις μήνες μετά την εκδημία του, οι φίλοι του δημιούργησαν σελίδες υποστήριξης και προβολής του έργου του μέσω του Facebook. Τουλάχιστον έξι διαφορετικές ομάδες με συνολικά 2.000 μέλη δημιουργήθηκαν, σε μια προσπάθεια προβολής του έργου του. «Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο καλύτερος άνθρωπος», «Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, αιωνία η μνήμη», «Στη μνήμη του Αρχιεπισκόπου», «Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος»: πρόκειται για τμήματα των σελίδων που έχουν δημιουργηθεί για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών. «Ενας μεγάλος πνευματικός πατέρας.Ο άνθρωπος των νέων.Ο Χριστόδουλός μας.O Χριστόδουλος στην καρδιά μας.Αθάνατος.Μας λείπει» είναι μερικά από τα όσα επισημαίνουν τα μέλη των ομάδων αυτών. Οι επισκέπτες και οι φίλοι των ιστοσελίδων έχουν τη δυνατότητα ταυτοχρόνως να βλέπουν βίντεο με τη ζωή του Αρχιεπισκόπου, καθώς και να διαβάσουν ομιλίες του και να δουν φωτογραφίες του.

Πολλοί υποστηρίζουν τις απόψεις και τις θέσεις του, όμως δεν λείπουν και εκείνοι που διατυπώνουν τις επικρίσεις τους. «Ηταν προδότης του γένους και του έθνους» αναφέρει ένας από τους νεαρούς επικριτές του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος είναι ο δεύτε Μακεδονικός αγώνας με πίστη
Η ΙΔΙΟΤΥΠΗ μάχη που δίνουν οι Σκοπιανοί για την αναγνώριση της χώρας τους και της σχισματικής τους Εκκλησίας με το όνομα «Μακεδονία» έχει περάσει και στο Facebook. Με έδρα κυρίως την Αυστραλία,αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά,οι λεγόμενοι «μακεδόνες ορθόδοξοι» έχουν δημιουργήσει τις δικές τους ομάδες προβολής και στήριξης της Εκκλησίας τους. Οι «σπουδαστές της Βίβλου ξέρουν ότι είναι το μέρος που ο Απόστολος Παύλος κήρυξε τον χριστιανισμό στην Ευρώπη. Η Μακεδονία και η Παλαιστίνη είναι οι μόνες χώρες που αναφέρονται στη Βίβλο» δηλώνουν και προτρέπουν τα μέλη τους να μελετήσουν την ιστορία της Εκκλησίας τους. Οι φίλοι της αυτοαποκαλούμενης «μακεδονικής Εκκλησίας» προέρχονται από τη Βρετανία, το Μίσιγκαν, το Σικάγο,το Φοίνιξαλλά και την Αυστραλία, και εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ανάμεσά τους βρίσκονται και πολλοί νέοι.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, καθώς πολλοί βορειοελλαδίτες νεοέλληνες, που δημιουργούν τις δικές τους σελίδες στο facebook,δηλώνουν σε αντίπραξη στους Σκοπιανούς ως τόπο διαμονής τους όχι γενικά την Ελλάδα αλλά συγκεκριμένα τη Μακεδονία,υπερασπιζόμενοι με την ίδια ένταση τη δική τους ορθόδοξη χριστιανική πίστη.

ρος προκαθήμενος που απολαμβάνει τη δημοφιλία στο Facebook, καθώς υπάρχουν τρεις διαφορετικές σελίδες αφιερωμένες στη ζωή του. Οι δύο ομάδες έχουν έδρα την Ελλάδα και η τρίτη την Αλβανία. Ελάτε στην Αλβανία, είναι η προτροπή ενός μέλους της ομάδας, «να δείτε και να θαυμάσετε από κοντά το έργο και την προσπάθειά του ». Την ίδια ώρα, ένας έλληνας ορθόδοξος δηλώνει στους επισκέπτες της σελίδας: «Η καρδιά του είναι γεμάτη αγάπη για τον συνάνθρωπο, ανεξάρτητα από εθνικές,πολιτιστικές ή θρησκευτικές διαφορές, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τον ειλικρινή σεβασμό που του έχουν όλοι όσοι τον γνωρίζουν».

«Ο “πράσινος” Πατριάρχης»
Δύο διαφορετικές σελίδες στο Facebook έχουν δημιουργηθεί για τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Πρόκειται για δύο διαφορετικές ομάδες, τα μέλη των οποίων ενημερώνουν τους πιστούς για την προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη, τις δραστηριότητες που αναπτύσσει, τις Λειτουργίες στις οποίες χοροστατεί και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει. «Ο “πράσινος” Πατριάρχης μάς εμπνέει» δηλώνει ένας χρήστης από το Λονδίνο αναφερόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Δύο διαφορετικές ομάδες συνδέονται και επικοινωνούν μεταξύ τους, έχοντας ως κοινό συνδετικό κρίκο τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Στην πρώτη σελίδα που είναι αφιερωμένη στον «νέο Αρχιεπίσκοπο της Ελλάδας» συμμετέχουν 84 μέλη. Δημιουργήθηκε αμέσως μετά την εκλογή του κ. Ιερώνυμου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο από δύο αρχιμανδρίτες οι οποίοι δηλώνουν ως τόπο κατοικίας τους την Αίγυπτο. «Ετσι πρέπει να είναι οι αρχιεπίσκοποι. Να μη βγαίνουν στα παράθυρα,αλλά να βγαίνουν έξω από τις εκκλησίες για να πηγαίνουν στο ποίμνιο» αναφέρει ένα από τα μέλη της ομάδας. «Μας εμπνέει» τονίζει μια κοπέλα. Ομως όπου υπάρχει διάλογος υπάρχει και αντίλογος. Ετσι βλέπει κανείς ότι υπάρχει τουλάχιστον μία γυναίκα που επιμένει ότι ο μεγάλος αρχιεπίσκοπος ήταν ο μακαριστός Χριστόδουλος. «Η ομάδα υποστήριξης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου», με 447 μέλη, είναι πιο οργανωμένη και προσφέρει πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του, ενώ προβάλλει δηλώσεις και συνεντεύξεις του. «Εις πολλά έτη δέσποτα» δηλώνει ένα από τα μέλη της ομάδας.

Με έδρα την Τουρκία, οι θαυμαστές του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρου δημιούργησαν ομάδα υποστήριξής του. Τα 190 μέλη της ομάδας δηλώνουν ότι αποτελούν «ένα γκρουπ αγάπης και υποστήριξης του μακαριοτάτου Πάπα και Πατριάρχου. Του δευτερόθρονου Πατριάρχου της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, του Πατριάρχου- Ιεραποστόλου, του Πατριάρχου της αγάπης».

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση