Φεβ 26 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Φωτογράφισαν σπάνιο τσιτάχ στη Σαχάρα

Εντόπισαν τέσσερα – Στη βορειοδυτική Αφρική ζουν λιγότερα από 250 ζώα

Η επιστημονική κοινότητα διαθέτει σήμερα φωτογραφίες ενός σπανιότατου είδους τσιτάχ, αυτού που ζει στη βορειοδυτική Αφρική. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει, ζουν λιγότερα από 250 ενήλικα ζώα στην περιοχή, γεγονός που θέτει εν κινδύνω την επιβίωση του συγκεκριμένου υποείδους.

Για πρώτη φορά -λένε σήμερα οι ερευνητές από Βρετανία και Αλγερία- απέδωσαν καρπούς οι φωτογραφικές μηχανές-παγίδες, που τοποθετήθηκαν ως μέρος συστήματος επόπτευσης μίας περιοχής 2.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην κεντρική Σαχάρα.

Χάρη στο πρόγραμμα, οι επιστήμονες διαθέτουν πλέον πληροφορίες τόσο για τους πληθυσμούς του είδους, τις κινήσεις των ζώων όσο και για τον τρόπο αλληλεπίδρασής τους με το περιβάλλον.

Γενικά, τα τσιτάχ απαντώνται στην έρημο της Σαχάρας, καθώς και στις σαβάνες στη βόρεια και δυτική Αφρική (Αλγερία, Τόγκο, Νίγηρα, Μάλι, Μπενίν, και Μπουργκίνα Φάσο) σε μικρές και κατακερματισμένες ομάδες. Η μεγαλύτερη, ομάδα, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, ζει σήμερα στην Αλγερία.

Oι επιστήμονες έχουν εντοπίσει τέσσερα τσιτάχ της Σαχάρα, τα οποία μπορέσαν να διακρίνουν, μελετώντας τις διαφορετικές κουκκίδες που έχει κάθε ζώο στη γούνα του και που είναι χαρακτηριστικές για καθένα από αυτά.

Γνωρίζουν ελάχιστα

Το πιο ενδιαφέρον, ωστόσο, στοιχείο της τελευταίας μελέτης είναι οι φωτογραφίες που έχουν πλέον στα χέρια τους οι ερευνητές. Η δρ Σάρα Ντίραντ, ερευνήτρια και μέλος της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου, εξηγεί ότι τα τσιτάχ της βορειοδυτικής Αφρικής αποτελούν είδος που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό και η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει ελάχιστα πράγματα γι? αυτά.

Οι ειδικοί σήμερα μπορούν να ελπίζουν ότι χάρη στα τελευταία στοιχεία, αλλά κι αυτά που θα προκύψουν μελλοντικά -καθώς η έρευνα εξακολουθεί- ενδεχομένως να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την επιβίωση αυτού του υποείδους τσίτα.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση