Φεβ 26 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Σε μικρότερη ηλικία σεξ, όταν ακούν «άγρια» τραγούδια

Κάτω από: ΕΡΕΥΝΑ

BBC

Οι στίχοι των τραγουδιών που ακούν οι έφηβοι ίσως να αποτελούν καθοριστικό παράγοντα του χρόνου έναρξης των ερωτικών τους συνευρέσεων, διαπιστώνει αμερικανική έρευνα.

Μελέτη σε 711 εφήβους

Οι επιστήμονες από το Πίτσμπουργκ που πραγματοποίησαν τη μελέτη ζήτησαν από 711 εφήβους να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την ερωτική τους ζωή, τις μουσικές τους επιλογές, καθώς και τις ώρες που περνούν ακούγοντας μουσική. Οπως διαπιστώθηκε, αυτοί που άκουγαν μουσική με πιο επιθετικούς στίχους και εντονότερες αναφορές στη σεξουαλική ζωή είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έρθουν σε σεξουαλική συνεύρεση σε μικρότερη ηλικία. Οι Αμερικανοί επιστήμονες αξιολόγησαν ως επιθετικούς τους στίχους που θεωρούν το σεξ πράξη που συνδέεται με τη δύναμη και την εξουσία και όχι εκδήλωση αγάπης.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο American Journal of Preventive Medicine. Οι ερευνητές χώρισαν τους εφήβους (ηλικίας από 13 έως 18 ετών) σε τρεις ομάδες, με κριτήρια τη συχνότητα με την οποία άκουγαν μουσική με έντονα ερωτικούς στίχους. Στην ομάδα των παιδιών που άκουγαν «συχνά» μουσική περιελήφθησαν όσοι άκουγαν τέτοια τραγούδια περισσότερο από 17,6 ώρες εβδομαδιαίως.

Οπως διαπιστώθηκε, το 45% των μελών αυτής της ομάδας είχε ήδη έρθει σε ερωτική συνεύρεση, ενώ μόνο 21% των παιδιών που άκουγαν σπάνια (λιγότερο από 2,7 ώρες εβδομαδιαίως) μουσική με επιθετικούς ερωτικούς στίχους είχαν συνάψει σεξουαλική σχέση. O συντονιστής της μελέτης, δρ Μπράιαν Πρίμακ, πιστεύει ότι πράγματι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των δύο, χωρίς να είναι δυνατό να διαπιστωθεί αν τελικά η μουσική ευθύνεται για την πρόωρη σύναψη σεξουαλικών σχέσεων. Πολλοί επιστήμονες, ωστόσο, θεωρούν την προσέγγιση απλουστευτική.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση