Φεβ 26 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Επικίνδυνη όσο το κάπνισμα η παχυσαρκία

Κάτω από: ΕΡΕΥΝΑ,ΥΓΕΙΑ

 25-02-09_268855_1.jpg

Το παραπάνω από το κανονικό βάρος στην ηλικία των 18 ετών αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά το ένα τρίτο, ενώ η παχυσαρκία υπερδιπλασιάζει αυτό το ρίσκο, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι οι υπέρβαροι νέοι διατρέχουν το ίδιο ρίσκο με τους ανθρώπους που καπνίζουν δέκα τσιγάρα τη μέρα.

Η μελέτη έγινε από το έγκυρο σουηδικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, υπό τον Μάρτιν Νεόβιους, και δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», σύμφωνα με τον Independent.

Σύμφωνα με την έρευνα, όσο αυξάνει το υπερβολικό βάρος, τόσο αυξάνει και ο κίνδυνος. Όσοι ταυτόχρονα κάπνιζαν και ήσαν υπέρβαροι, όταν ήσαν έφηβοι, είναι πιθανότερο να πεθάνουν ακόμα πιο γρήγορα. Υπέρβαρος ορίζεται κάποιος που έχει δείκτη σωματικής μάζας μεταξύ 25 – 30, ενώ παχύσαρκος όταν ο δείκτης είναι πάνω από 30.

Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει κανείς, με τους «προχωρημένους» καπνιστές να έχουν υπερδιπλάσιο ρίσκο να πεθάνουν νωρίς, σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Όμως, σύμφωνα με την έρευνα, ρίσκο πρόωρου θανάτου έχουν επίσης όσοι ζυγίζουν πολύ λιγότερο από το κανονικό στην ηλικία των 18 ετών, ειδικά αν είναι καπνιστές.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση