Φεβ 25 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Ανοιξε ξανά το Μουσείο στο Ιράκ

Κάτω από: ΜΟΥΣΕΙΑ

24-02-09_304665_1gif.jpg

Μακριά από τα πεδία των μαχών, ο Ιρακινός στρατιώτης περιπολεί στην Αίθουσα Ασσυριακών Αρχαιότητων του πλήρως ανακαινισμένου Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Βαγδάτης, που εγκαινιάστηκε χθες ύστερα από έξι χρόνια διακοπής της λειτουργίας του. Μέχρι, όμως, τη χθεσινή ημέρα των εγκαινίων ο δρόμος για τους αρμόδιους φορείς ήταν τραχύς και δύσβατος, καθώς πολλές αρχαιότητες εκλάπησαν μετά την αμερικανική εισβολή του 2003.

 

 

Οι ζημιές αποκαταστάθηκαν, ενώ πολλοί κλεμμένοι θησαυροί επέστρεψαν στη θέση τους

The New York Times

Επειτα από πολλές συζητήσεις και αντιπαράθεσεις άνοιξε χθες τις θύρες του εκ νέου το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βαγδάτης. Μέχρι, όμως, τη στιγμή των χθεσινών εγκαινίων ο δρόμος ήταν δύσκολος και σίγουρα δεν ήταν στρωμένος με ρόδα. Τα μεγάλα μουσεία ανά τον κόσμο συχνά βρίσκονται στο επίκεντρο έντονων αντιπαραθέσεων και αυτό του Ιράκ δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Χρειάστηκαν πολύς καιρός και έντονες διαμάχες μεταξύ των αρμόδιων φορέων μέχρις ότου συμφωνήσουν ότι όλα είναι έτοιμα και μπορούν να δεχθούν εκ νέου το κοινό.

Αντιφατικές ανακοινώσεις

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ιρακινός υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε ότι το μουσείο θα ξανάνοιγε τις θύρες του στο κοινό την ερχόμενη Δευτέρα. Την Κυριακή, όμως, ο υπουργός Πολιτισμού με άλλη ανακοίνωση ανέβαλε την επαναλειτουργία του μουσείου, που δέχθηκε και πάλι επισκέπτες χθες. Ο κ. Τζαμπίρ αλ Τζαμπίρι, εκπρόσωπος του υπουργείου, δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξή του ότι η ανακοίνωση για επανέναρξη της λειτουργίας του ήταν πρόωρη και κατέλαβε εξαπίνης τους αρμοδίους. Ομως, ως φαίνεται, όλα διευθετήθηκαν κατά τον καλύτερο τρόπο.

Το μουσείο έχει ανακαινιστεί και οι ζημιές που υπέστη αποκαταστάθηκαν με τη βοήθεια άλλων χωρών, όπως η Ιταλία και οι ΗΠΑ. Ο επαναπατρισμός των κλεμμένων θησαυρών του -όπως κάποιων αντικειμένων από το μακρινό Περού- εξακολουθεί, προκαλώντας όμως σε πολλές περιπτώσεις «πανικό» στους υπαλλήλους του μουσείου.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, το μουσείο έχει μεταβληθεί σε μια τεράστια αποθήκη και πολλοί αρχαιολογικοί θησαυροί δεν έχουν καταγραφεί. Η είσοδος του κοινού -υποστήριζαν οι ειδικοί- ενδεχομένως να προκαλούσε πραγματική καταστροφή. Στην πραγματικότητα, η διαφωνία των φορέων την ενδεκάτη ώρα πριν από τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου υποδεικνύει τους συχνά ασαφείς και αντικρουόμενους στόχους που προσπαθεί να επιτύχει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαλικί, που θεωρεί τη λειτουργία του μουσείου και την προστασία των αρχαιολογικών χώρων άμεση

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση