Φεβ 22 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Skylon, πύραυλος στο αεροδρόμιο!

Κάτω από: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ

 contentsegment_10246716w388_h262_r0_p0_s1_v1jpg.jpg

Οικονομική ενίσχυση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ- από το συνολικό ποσό των 7 εκατ. ευρώ- αναμένεται να λάβει από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Διαστήματος (ΕSΑ) ο νέος πύραυλος ονόματι Skylon, της βρετανικής εταιρείας Reaction Εngines.

Σύμφωνα με τον επινοητή και πρόεδρο της εταιρείας Αλαν Μποντ, το φουτουριστικό διαστημικό σκάφος θα μπορεί να απογειωθεί από έναν κοινό διάδρομο αεροδρομίου όπως ακριβώς ένα απλό αεροσκάφος, ενώ θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς φορτίου βάρους 12 τόνων στην τροχιά της Γης.

«Η εκτόξευση πυραύλων, η οποία κοστολογείται περί τα 80 εκατ. ευρώ, αποτελεί βάρος για την ανάπτυξη της αγοράς» αναφέρει ο κ. Μποντ. «Τη λύση προς μικρότερο κόστος θα φέρει ένα διαστημικό σκάφος το οποίο θα μπορεί να απογειώνεται από ένα αεροδρόμιο, θα πετά απευθείας στο Διάστημα, θα παραδίδει το φορτίο του και θα επιστρέφει στη συνέχεια στη Γη» εξηγεί.

Το Skylon θα φέρει το προηγμένο σύστημα αεριωθητήρα Sabre, ενώ παράλληλα θα είναι εξοπλισμένο από έναν πανίσχυρο κινητήρα, ο οποίος θα συνδυάζει στοιχεία κινητήρα αεροσκάφους και κινητήρα πυραύλου και θα λειτουργεί με υδρογόνο και οξυγόνο. Η εταιρεία που τον επινόησε υποστηρίζει ωστόσο ότι την πλέον εντυπωσιακή καινοτομία του διαστημικού σκάφους αποτελεί το πρωτόγνωρο σύστημα εναλλαγής της θερμότητας, το οποίο έχει τη δυνατότητα να «παγώνει» τις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες αερίων στους -130 βαθμούς Κελσίου σε μόλις ένα εκατοστό του δευτερολέπτου.

 www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση