Φεβ 22 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Τατουάζ για τον… διαβήτη

 contentsegment_10246717w388_h262_r0_p0_s1_v1jpg.jpg

Ενα ειδικό μελάνι το οποίο αλλάζει χρώμα μόλις τα επίπεδα γλυκόζης του δέρματος υποστούν μεταβολή κατάφεραν να αναπτύξουν οι ερευνητές των Εργαστηρίων Draper στη Μασαχουσέτη.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του μάλιστα, το ενέσιμο νανο-μελάνι νέας τεχνολογίας θα μπορούσε ίσως μελλοντικά, με τη βοήθεια ενός μικροσκοπικού τατουάζ, να «απεγκλωβίσει» τους διαβητικούς από τα «δεσμά» των συχνών και επώδυνων τσιμπημάτων για τη μέτρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

«Δεν χρειάζεται να είναι ένα τεράστιο τατουάζ στον ώμο» αναφέρει η δρ Χέδερ Κλαρκ. «Ενα σχέδιο μόλις λίγων χιλιοστών αρκεί, και μάλιστα το μελάνι δεν χρειάζεται να εισχωρήσει τόσο βαθιά όπως γίνεται σε ένα κανονικό τατουάζ».

Αρχικά οι ειδικοί ανέπτυξαν ένα μελάνι ευαίσθητο στο νάτριο, το οποίο να μπορεί να παρακολουθεί την υγεία της καρδιάς ή να ανιχνεύει πόσο καλά ενυδατωμένος είναι ο οργανισμός. Στην πορεία όμως τροποποίησαν το σύστημα που είχαν δημιουργήσει ώστε να εντοπίζει τη γλυκόζη.

Οπως αναφέρουν, το νέο υπερ-μελάνι αποτελείται από μικροσκοπικά σφαιρίδια μεγέθους περίπου 120 νανομέτρων. Μέσα στο καθένα από αυτά φιλοξενούνται τρία μέρη: ένα μόριο που ανιχνεύει τη γλυκόζη, ένα μελάνι που αλλάζει χρώματα και ένα άλλο μόριο το οποίο μιμείται τη γλυκόζη.

Αν λοιπόν τα επίπεδα της γλυκόζης είναι αυξημένα, τα μόρια «γαντζώνονται» από αυτήν, με αποτέλεσμα το μελάνι να γίνεται κίτρινο. Αν πάλι όχι, το τατουάζ επανέρχεται στο αρχικό μοβ χρώμα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος τρόπος μέτρησης παρουσιάζει μια χρονική καθυστέρηση περίπου 20 λεπτών συγκριτικά με εκείνον της μέτρησης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Μέχρι στιγμής πάντως τα αρχικά πειράματα του μελανιού νατρίου που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια είχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ωστόσο οι δοκιμές του νέου νανο-μελανιού γλυκόζης σε πειραματόζωα αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη του μηνός.

 www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση