Φεβ 20 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Έτοιμο για εκτόξευση το τηλεσκόπιο Κέπλερ

Κάτω από: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ

Τον επόμενο η μήνα η NASA θα εκτοξεύσει το διαστημόπλοιο Κέπλερ, ένα νέο διαστημικό τηλεσκόπιο που θα επιχειρήσει για πρώτη φορά να εντοπίσει πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη, πέρα από το ηλιακό μας σύστημα.

20-02-09_268260_1.jpg

Το Κέπλερ έχει προγραμματιστεί να εκτοξευτεί με ένα πύραυλο Delta II από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριδα, στις 5 Μαρτίου. Πρόκειται για την πρώτη αποστολή αναζήτησης πλανητών με γήινα χαρακτηριστικά που περιστρέφονται γύρω από ήλιους παρόμοιους με τον δικό μας, στη σωστή απόσταση και θερμοκρασία για τη συντήρηση νερού.

«Το Κέπλερ θα επεκτείνει τις γνώσεις μας για άγνωστα κομμάτια του γαλαξίας μας. Οι ανακαλύψεις του μπορεί να αλλάξουν ολόκληρη την ανθρωπότητα», σχολίασε ο Τζον Μορς, διευθυντής του τμήματος αστροφυσικής της NASA, σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου. «Οι πληροφορίες που θα συγκεντρώσει το Κέπλερ θα είναι πολύ σημαντικές για την κατανόηση των άλλων πλανητών στον γαλαξία μας και τον σχεδιασμό μελλοντικών διαστημικών αποστολών».

Εξοπλισμένο με τη μεγαλύτερη κάμερα που τέθηκε ποτέ σε τροχιά, ανάλυσης 95 megapixel, το Κέπλερ έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει αμυδρά, περιοδικές μεταβολές στη φωτεινότητα των άστρων όταν περνούν πλανήτες μπροστά τους. Με κόστος που αγγίζει τα 600 εκατομμύρια δολάρια, η αποστολή του Κέπλερ θα διαρκέσει περίπου τρία χρόνια, περίοδος κατά την οποία θα μελετήσει περισσότερα από 100.000 άστρα στην περιοχή του Κύκνου και της Λύρας στον γαλαξία μας.

Ο Γουίλιαμ Μπορούκι, επικεφαλής ερευνητής του προγράμματος Κέπλερ, ανέφερε ότι κύριος σκοπός είναι ο εντοπισμός πλανητών με συνθήκες διατήρησης ζωής. «Μας ενδιαφέρουν πλανήτες που δεν είναι πολύ ζεστοί, ούτε πολύ κρύοι, με ιδανική θερμοκρασία για την ύπαρξη νερού στην επιφάνεια τους».

Πλανήτες με συνθήκες ικανές για τη διατήρηση ζωής, λογικά θα χρειάζονται ένα έτος για να ολοκληρώσουν μια περιστροφή γύρω από το άστρο τους. «Αν εντοπίσουμε αρκετούς τέτοιους θα σημαίνει ότι η ζωή μπορεί να υπάρχει σε πολλά σημεία του γαλαξία μας, ότι υπάρχει πιθανότητα εξέλιξης της ζωής και αλλού» αναφέρει ο Μπορούκι. «Αντίθετα, αν βρεθούν παρά μόνο λίγοι, ίσως να πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι πλανήτες σαν τη Γη είναι σπάνιοι».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια
Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση