Φεβ 18 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Η ανάπτυξη του εγκεφάλου επηρέασε την παχυσαρκία

 18-02-09_267881_11.jpg

Οι ρίζες της παχυσαρκίας πρέπει να αναζητηθούν στις εξελικτικές αλλαγές που συνέβησαν στον ανθρώπινο εγκέφαλο πριν 2 εκατ. χρόνια, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Όταν οι πρόγονοι του ανθρώπου ανέπτυξαν για πρώτη φορά ένα μεγάλο και πιο πολύπλοκο εγκέφαλο, αυτό τους ανάγκασε να υιοθετήσουν τον άκρως ενεργό τρόπο ζωής του κυνηγού-συλλέκτη προκειμένου να ικανοποιήσουν την αδηφάγο ανάγκη του εγκεφάλου τους για περισσότερη ενέργεια, σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Λέοναρντ, ανθρωπολόγο του πανεπιστημίου Northwestern των ΗΠΑ και τη σχετική ανακοίνωση που έκανε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης.

Στο σύγχρονο κόσμο, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες, η πλούσια σε ενέργεια τροφή παρέχει περισσότερη από αρκετή ενέργεια στον εγκέφαλο, όμως η καθιστική ζωή εμποδίζει όλες αυτές τις παραπανίσιες θερμίδες να καταναλωθούν και έτσι οι άνθρωποι παχαίνουν.

Σύμφωνα με το δρ. Λέοναρντ, ο εγκέφαλος του συγχρόνου ανθρώπου καταναλώνει κατά μέσο όρο σχεδόν το ένα τέταρτο των συνολικών ενεργειακών αναγκών μας, έναντι 8-10% του εγκεφάλου των πιθήκων και 3-5% των άλλων θηλαστικών.

«Ενώ οι μεγάλοι συγγενικοί μας πίθηκοι – χιμπατζήδες, γορίλες, ουρακοτάνγκοι- μπορούν να επιβιώσουν με φύλλα και φρούτα, εμείς εξαρχής χρειαζόμασταν να καταναλώνουμε κρέας και άλλες τροφές πλούσιες σε ενέργεια για να υποστηρίξουμε τις ανάγκες του μεταβολισμού μας», τόνισε ο Λέοναρντ. «Για να βρουν αυτή τη δίαιτα υψηλότερης ποιότητας, οι περιπλανώμενοι πρόγονοί μας θα έπρεπε να μετακινούνται σε μεγαλύτερες περιοχές σε σχέση με τους πιθήκους».

Στη διάρκεια της εξελικτικής ιστορίας των ανθρώπων, αυτή η ανάγκη για τροφοδοσία του εγκεφάλου με ενέργεια οδήγησε στην εξέλιξη μεγάλης όρεξης και ώθησε τους ανθρώπους να περιπλανώνται σε μεγάλες αποστάσεις για αναζήτηση τροφής. Στο σημερινό όμως κόσμο, η εξελικτική αυτή τάση έχει δείξει την αρνητική της πλευρά, οδηγώντας σε πολυφαγία, παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιοπάθειες κλπ.

«Οι κυνηγοί-συλλέκτες συνήθως μετακινούνταν 13 χλμ. τη μέρα για να βρουν τροφή. Σε αντίθεση, σήμερα μπορούμε να σηκώσουμε το τηλέφωνο και να παραγγείλουμε ένα γεύμα που θα μας παραδοθεί στην πόρτα μας», είπε χαρακτηριστικά ο Λέοναρντ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση