Φεβ 18 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Οι κρυμμένες αλήθειες των ονείρων

 18-02-09_267884_1.jpg

Η επιστήμη ακόμα παλεύει να κατανοήσει το υλικό των ονείρων, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι, από όλους τους πολιτισμούς, σε όλο τον κόσμο, συνεχίζουν να πιστεύουν ότι τα όνειρα περιέχουν σημαντικές κρυμμένες αλήθειες και «μηνύματα» και, ως εκ τούτου, η συμπεριφορά τους επηρεάζεται σημαντικά, όταν ξυπνάνε, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Η έρευνα -που έρχεται, μεταξύ άλλων, να δικαιώσει τη σημασία που έδινε ο Φρόιντ στην ανάλυση των ονείρων- έγινε από επιστήμονες του αμερικανικού πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον υπό την καθηγήτρια ψυχολογίας, Κάρεϊ Μόργουετζ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Personality and Social Psychology» (Περιοδικό της Προσωπικότητας και της Κοινωνικής Ψυχολογίας) της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science.

Αν και οι ψυχολόγοι συνεχίζουν να διαφωνούν για την ερμηνεία των ονείρων, η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης πιστεύουν πως τα όνειρά τους μεταφέρουν σημαντικές και πλήρεις νοήματος μυστικές ενοράσεις για τον εαυτό τους και τον κόσμο. Επιπλέον, στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι, όταν ξυπνούν, συσχετίζουν τα γεγονότα της ζωής με αυτά του ύπνου τους. Αν δουν ένα όνειρο, για παράδειγμα, με ένα αεροπλάνο που πέφτει, θα αναπροσαρμόσουν ανάλογα τα ταξιδιωτικά τους σχέδια, ακόμη περισσότερο και από το αν η κυβέρνηση είχε βγάλει προειδοποίηση για τρομοκρατική απειλή.

Άλλα πορίσματα της έρευνας είναι ότι οι άνθρωποι γενικά δίνουν μεγαλύτερη σημασία αν δουν ένα ευχάριστο όνειρο με ένα άτομο που τους αρέσει, παρά ένα όνειρο με ένα άτομο που αντιπαθούν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό υποδηλώνει ότι συχνά οι άνθρωποι αποδίνουν νόημα στο όνειρο, όταν αυτό αντιστοιχεί σε προϋπάρχουσες αντιλήψεις και επιθυμίες τους.

Αυτή η τάση, κατά τη Μόργουετζ, φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τα θρησκευτικού περιεχομένου όνειρα: όσοι πιστεύουν στο Θεό, είναι πιο πιθανό να θεωρήσουν σαν μήνυμα γεμάτο νόημα για τους ίδιους οποιοδήποτε όνειρο στο οποίο ο Θεός τους μιλά, ενώ αντίθετα οι αγνωστικιστές δίνουν περισσότερη σημασία σε τέτοια όνειρα μόνο όταν ο Θεός τους λέει να πάνε διακοπές και όχι όταν τους λέει να κάνουν κάποια θυσία!

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «οι περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι τα όνειρά τους είναι απίθανο να προβλέψουν το μέλλον, παρόλα αυτά αυτό δεν τους εμποδίζει από το να βρίσκουν νόημα στα όνειρά τους, είτε αυτά είναι κοινά είτε παράδοξα».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια
Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση