Φεβ 10 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Τιμητικό βραβείο σε Νορβηγούς γιατρούς

Οι δύο Νορβηγοί γιατροί που εξιστόρησαν τη φρίκη που προκάλεσε η ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας τιμήθηκαν την Τρίτη στο Όσλο με το βραβείο «Φριτ Ορντ» για την ελευθερία της έκφρασης, ανακοίνωσε το ίδρυμα που το απονέμει.

Ο Έρικ Φόσε και ο Μαντς Γκίλμπερτ είναι οι μόνοι δυτικοί γιατροί που ήταν παρόντες στον παλαιστινιακό θύλακα στις αρχές Ιανουαρίου, κατά την πρώτη φάση της ισραηλινής επίθεσης.

Το βραβείο «Φριτ Ορντ» («ελεύθερος λόγος» στα νορβηγικά) τους απονεμήθηκε, «επειδή εξιστορούσαν ακούραστα, καταθέτοντας οπτικές μαρτυρίες, τα βάσανα του άμαχου πληθυσμού κατά τους βομβαρδισμούς της Γάζας» σημειώνει το Ίδρυμα Φριτ Ορντ σε ανακοίνωσή του.

Πρόεδρος του ιδρύματος αυτού, το οποίο χαίρει μεγάλου σεβασμού στη Νορβηγία, είναι ο Φράνσις Σέγερστεντ, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Νόμπελ Ειρήνης.

Εκτός από τις ιατρικές τους δραστηριότητες προς όφελος των Παλαιστινίων, οι δύο γιατροί έδωσαν πολλές μαρτυρίες, ορισμένες φορές έντονα επικριτικές για το Ισραήλ, στα δυτικά και τα αραβικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μαντς Γκίλμπερτ, εθελοντής γιατρός και μέλος νορβηγικού κόμματος της άκρας Αριστεράς, έχει δεχθεί και ο ίδιος έντονη κριτική για τη μαχητικότητά του, κυρίως για τις δηλώσεις του, που άφηναν να εννοηθεί ότι καταλαβαίνει τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ, τις οποίες αναθεώρησε ωστόσο στη συνέχεια.

 

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση