Φεβ 09 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Μπλε της δημιουργικότητας και κόκκινο της προσοχής Πώς τα χρώματα επιδρούν στον εγκέφαλο

Κάτω από: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ

ΛΟΝΔΙΝΟ Βάψτε τα… κόκκινα αν επιθυμείτε προσοχή στη λεπτομέρεια, βάψτε τα… μπλε για δημιουργική σκέψη. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης σχετικά με το πώς τα χρώματα επιδρούν στον εγκέφαλο.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Βritish Columbia στο Βανκούβερ εξέτασαν την απόδοση περισσότερων από 600 ατόμων καθώς υποβάλλονταν σε ψυχολογικά τεστ και ανακάλυψαν ότι το κόκκινο χρώμα ενεργοποιεί την προσοχή, ενώ το μπλε ενισχύει τη φαντασία και εμπνέει συμπεριφορές που συνδέονται με το ρίσκο. Οι επιστήμονες αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Science» ότι τα νέα αυτά ευρήματα μπορούν να έχουν εφαρμογή σε πλήθος περιπτώσεων, από τον σχεδιασμό της εσωτερικής διακόσμησης ενός σχολείου ή μιας πανεπιστημιακής αίθουσας ως την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την επικεφαλής των ερευνητών Τζούλιετ Ζου, προηγούμενες μελέτες είχαν δώσει αντιφατικά αποτελέσματα σχετικά με την επίδραση των χρωμάτων στην εγκεφαλική δραστηριότητα. «Από τα προηγούμενα στοιχεία δεν είχε προκύψει αν το κόκκινο ή το μπλε οδηγεί σε καλύτερες επιδόσεις. Εμείς δείξαμε ότι,αν η αποστολή που χρειάζεται να φέρει εις πέρας ένα άτομο απαιτεί λεπτομερή προσοχή,το κόκκινο χρώμα βοηθά περισσότερο.Αν όμως η αποστολή συνδέεται με δημιουργικότητα,το μπλε ωφελεί περισσότερο.Πραγματικά όλα εξαρτώνται από τη φύση της δραστηριότητας».

Η ερευνήτρια προσέθεσε ότι η συγκεκριμένη σύνδεση που προέκυψε από τη μελέτη φαίνεται να είναι επίκτητη παρά έμφυτη και βασίζεται σε συνειρμούς που έχουμε όλοι συνηθίσει να κάνουμε στο πλαίσιο της κουλτούρας μας.

«Τα σήματα οδικής κυκλοφορίας,τα κόκκινα στιλό των δασκάλων και τα κόκκινα οχήματα της Πυροσβεστικής μάς έχουν κάνει να συνδέουμε το κόκκινο με κίνδυνο και λάθη και έτσι εντείνεται η προσοχή μας.Το μπλε,από την άλλη πλευρά,συνδέεται με τον καθαρό ουρανό ή τη θάλασσα και έτσι είναι το χρώμα που ενθαρρύνει την ?ανοιχτή? σκέψη και τη δημιουργικότητα.Είναι επίσης το χρώμα της ηρεμίας» εξήγησε η δρ Ζου.

www.tovima.gr/

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση