Φεβ 05 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Το ταξίδι του Δαρβίνου στην εξέλιξη Σάλπαρε με το «Μπιγκλ», σε ηλικία 22 ετών, και όταν επέστρεψε, μετά 5 έτη, συνέλαβε τη θεωρία του

Κάτω από: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ

BBC

ΛΟΝΔΙΝΟ. Γεννημένος στις 12 Φεβρουαρίου 1809, ο Κάρολος Δαρβίνος λάτρευε, στα παιδικά του χρόνια, την ύπαιθρο και τις συλλογές σκαθαριών. Στα 22 του, εγκατέλειψε σπουδές Ιατρικής, προς χάρη της Θεολογίας. Την ίδια χρονιά, όμως, σάλπαρε με το «Μπιγκλ» για περιπετειώδες εξερευνητικό ταξίδι κατά τη διάρκεια του οποίου παρατήρησε με πρωτοφανή οξυδέρκεια και συνέλεξε είδη φυτών, ζώων, απολιθωμάτων και πετρωμάτων. Λίγο μετά την επιστροφή του στη Βρετανία, συνέλαβε τη θεωρία της Εξέλιξης των Ειδών, την οποία δημοσίευσε χρόνια αργότερα και βασίζεται στην αρχή ότι η εξέλιξη καθοδηγείται από τη φυσική επιλογή.

Συγκλονιστική

Η θεωρία του συγκλόνισε τον επιστημονικό κόσμο, μετά τη δημοσίευσή της το 1859 και απετέλεσε τη βάση της σύγχρονης Βιολογίας. Αν και το όνομα του Δαρβίνου είναι παγκοσμίως γνωστό σήμερα, ο Βρετανός βιολόγος πείσθηκε να δημοσιεύσει το βιβλίο του, μόνο αφού ένας άλλος νέος επιστήμονας, ο Αλφρεντ Ράσελ Ουάλας, δήλωσε δημόσια ότι είχε καταλήξει -με ίδια μέσα- σε ανάλογο συμπέρασμα με του Δαρβίνου, για την εξέλιξη των ειδών. Η δημοσίευση του βιβλίου του το 1859 προκάλεσε αντιδράσεις της Εκκλησίας, που τον κατηγόρησε για βλασφημία. Η έκδοση του επόμενου βιβλίου του «Η Καταγωγή του Ανθρώπου», το 1871, που υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος προήλθε από τον πίθηκο, προκάλεσε νέο κύμα διαμαρτυριών από εκκλησιαστικούς κύκλους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση