Φεβ 04 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Γη σπαρμένη με… διατροφικά διαμάντια

Κάτω από: Διατροφή,ΥΓΕΙΑ

 assets_large_t_420_2159281_type11495.jpg

 

Τρόφιμα που δεν έχουν την πρωτοκαθεδρία στο τραπέζι μας θα μπορούσαν να αποτελέσουν «ασπίδα» του οργανισμού μας. Πρόκειται για προϊόντα ελάχιστα δημοφιλή, τα οποία η ελληνική ύπαιθρος παράγει σε αφθονία

 

Οι πρώτοι στόχοι που βάζουμε όταν αποφασίσουμε -συνήθως κατόπιν εορτών- πως θα υιοθετήσουμε μια πιο ισορροπημένη διατροφή είναι να απομακρυνθούμε από γλυκά και λίπη.

Το σκεπτικό είναι σωστό, θα μπορούσαμε ωστόσο να βοηθήσουμε περισσότερο τον οργανισμό μας αν δεν προσπερνούσαμε με αδιαφορία απλές και υγιεινές τροφές που μας παρέχουν πλήθος πολύτιμων συστατικών.

Δεν είναι εξωτικές, ούτε χρειάζεται να τις ψάξετε σε εξειδικευμένα καταστήματα. Βρίσκονται δίπλα σας, αλλά μάλλον είναι πολύ «ταπεινές» για να τραβήξουν την προσοχή. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα κάνετε τη βόλτα σας στο μανάβικο ή στο σούπερ μάρκετ, δώστε λίγο περισσότερη σημασία στα παρακάτω υγιεινά τρόφιμα που συνήθως παραβλέπουμε.

Χυμός ροδιού: Στην Ευρώπη δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με Ισραηλινούς επιστήμονες, ο χυμός ροδιού μπορεί να μειώσει την πίεση αν πίνει κανείς περίπου 60 ml σε καθημερινή βάση για έναν χρόνο.

Σέσκουλο: Η εμφάνισή του πιθανώς σας προδιαθέτει για κάτι όχι ιδιαίτερα νόστιμο. Ωστόσο, όπως το σπανάκι και η λαχανίδα, είναι εξαιρετική πηγή β-καροτίνης, σιδήρου και φολικού οξέος. «Δεν είναι μόνο οι βιταμίνες και τα μέταλλα που αξίζει να καταναλώσουμε. Υπάρχουν πολύτιμες ουσίες σ’ αυτά τα λαχανικά που δεν είναι διαθέσιμες από άλλες πηγές» λένε οι ειδικοί. Το σέσκουλο έχει υψηλά επίπεδα πολυφαινολών, γνωστών για την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση. Επίσης οι χρωστικές ουσίες στα σκουροπράσινα λαχανικά συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή και απορροφούν τις βλαβερές ακτινοβολίες μικρού κύματος.

Κριθάρι: Σύμφωνα με έρευνες, είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Ε και έχει υψηλά επίπεδα διαλυτών ινών. Συνεπώς μειώνει τη χοληστερίνη. Αν φτιάχνετε ψωμί στο σπίτι, μπορείτε να προσθέσετε 30% κριθάλευρο στο αλεύρι σίτου.

Γλιστρίδα: Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Σε σχέση με άλλα φυτά που έχουν μελετηθεί, η γλιστρίδα λέγεται ότι περιέχει ως και 20 φορές περισσότερη μελατονίνη, ένα αντιοξειδωτικό που φέρεται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φύλλα της σαν εναλλακτικό ή συμπλήρωμα του μαρουλιού στις σαλάτες μαζί με μαϊντανό και ελαιόλαδο ή να τη μαγειρέψετε όπως το σπανάκι.

Κανέλα: Φτιάχνεται από τον αποξηραμένο κορμό του δέντρου. Η τριμμένη κανέλα δεν είναι μόνο ένα από τα πιο γνωστά μπαχαρικά, αλλά επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Παντζάρια: Είναι από τις καλύτερες πηγές φολικού οξέος και βεταϊνης, δυο συστατικά που πιστεύεται ότι μειώνουν τα τοξικά επίπεδα της ομοκυστεϊνης, ενός αμινοξέος που προκαλεί φλεγμονές, βλάπτει τις αρτηρίες και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών. Ο βρασμός ελαττώνει την αντιοξειδωτική ικανότητα του παντζαριού, γι αυτό είναι προτιμότερο να το τρώτε ωμό σε σάντουιτς ή σαλάτες με λάδι, ξύδι ή λεμόνι.

Κολοκυθόσποροι: Είναι το πιο θρεπτικό κομμάτι της κολοκύθας, αλλά και αυτό που μάλλον θα πεταχτεί πρώτο. Οι σπόροι είναι πλούσιοι σε ομέγα-3 λιπαρά οξέα και μια από τις καλύτερες πηγές μαγνησίου, που βοηθά στη χαλάρωση και την ελάττωση της πίεσης. Είναι επίσης πλούσιοι σε ψευδάργυρο και βιταμίνη Ε. Τρώγονται ωμοί ή ψητοί με αλάτι.

Ινες: Βρίσκονται στα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια. Αποτελούν σημαντικό στοιχείο της διατροφής μας, γι αυτό καλό θα ήταν να καταναλώνουμε περίπου 25 γραμμάρια ινών ημερησίως.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση