Φεβ 01 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Η σεροτονίνη «ένοχη» για τα σμήνη των ακρίδων

 contentsegment_10024620w310_h_r0_p0_s1_v1jpg.jpg

ΛΟΝΔΙΝΟ Oμάδα επιστημόνων από κορυφαία πανεπιστήμια (Οξφόρδη, Κέιμπριτζ, Σίδνεϊ) υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν την αιτία που οι ακρίδες, αν και είναι κατά βάση μοναχικά έντομα, κάποιες στιγμές ξαφνικά συγκεντρώνονται κατά εκατομμύρια και προκαλούν τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένοχος για τη μαζική συγκέντρωση (φωτογραφία) και καταστρεπτική μανία των ακρίδων είναι ένας από τους πιο γνωστούς νευροδιαβιβαστές, η σεροτονίνη.

Η χημική ουσία επηρεάζει την ψυχική κατάσταση του ανθρώπου ανάλογα με τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται. Τα αυξημένα επίπεδα της σεροτονίνης βελτιώνουν την ψυχολογία των ανθρώπων, στις ακρίδες όμως φαίνεται ότι τα αυξημένα επίπεδα της ουσίας τις μετατρέπουν σε μηχανές καταστροφής.

« Η έρευνά μας δείχνει ότι η μεταβολή των επιπέδων σεροτονίνης στις ακρίδες μεταβάλλει και τη συμπεριφορά τους (ειδικά στα είδη που ζουν στις ερήμους) και τις μετατρέπουν σε όπλα καταστροφής.Φαίνεται ότι τα αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης δημιουργούν στις ακρίδες έναν άκρως επικίνδυνο συνδυασμό,πείνα και ταυτόχρονα απόγνωση, οδηγώντας τις στο να αναζητούν μαζικά νέες περιοχές για να τραφούν » δηλώνει στο Reuters ο Στίβεν Ρότζερς του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η επιστημονική κοινότητα αναζητεί για περισσότερα από 90 χρόνια την αιτία που οδηγεί τις ακρίδες να δημιουργούν πελώρια σμήνη και να καταστρέφουν ό,τι βρουν στην πορεία τους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση