Ιαν 28 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Microsoft: Δυναμικά στη μάχη των browser με τον ΙΕ 8

Κάτω από: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

 27-01-09_264979_1.jpg

Η Microsoft εντείνει τις προσπάθειες της στη μάχη των browser με την τελευταία έκδοση του δημοφιλούς Internet Explorer.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο IE 8 είναι ταχύτερος, ευκολότερος στη χρήση και περισσότερο ασφαλής από τις προηγούμενες εκδόσεις αλλά και από τον ανταγωνισμό. «Κάναμε τον IE 8 τον καλύτερο browser για τον τρόπο που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο» δήλωσε εκπρόσωπος της Microsoft.

«Η Microsoft πρέπει να κάνει τέτοιες δηλώσεις, αφού χάνει σημαντικά μερίδια αγοράς από τον Firefox, τον Chrome και τον Safari», εξηγεί ο αναλυτής της Gartner, Νιλ Μακντόναλντ. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η κυριαρχία της εταιρείας στην αγορά των browser έχει περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Στο τέλος του 2008, στοιχεία από την Net Applications έδειξαν ότι το μερίδιο αγοράς του αμερικανικού κολοσσού έπεσαν κάτω από το 70% για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια. Στο μεταξύ, το αντίστοιχο μερίδιο του Mozilla ξεπέρασε για πρώτη φορά το 20%.

Η δοκιμαστική έκδοση του IE 8 κυκλοφόρησε για τον περασμένο Μάρτιο, ενώ σήμερα η εταιρεία κυκλοφόρησε την πρώτη υποψήφια τελική έκδοση. Βρίσκεται δηλαδή στο τελικό στάδιο προτού ο browser υποστεί τις τελευταίες ρυθμίσεις. «Αυτό που διαπιστώνουμε για πολλούς καταναλωτές είναι ότι η εμπειρία τους με υπολογιστές σχετίζεται άμεσα με τη χρήση browser», ανέφερε η Άμι Μπαρζντούκας, εκπρόσωπος της εταιρείας. «Ο ρόλος του browser γίνεται όλο και πιο σημαντικός. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία σε ταχύτητα, χρηστικότητα και ασφάλεια».

Από αυτή την άποψη, ο IE 8 περιέχει αναβαθμίσεις ώστε να μειώσει τη διάρκεια φόρτωσης των σελίδων, νέα στοιχεία πλοήγησης και απομόνωσης των tab, ώστε αν ανοιχτεί επισφαλής σελίδα να κλείνει μόνο το συγκεκριμένο tab και όχι ο browser. Παράλληλα, ενσωματώθηκαν διάφορα άλλα εργαλεία, όπως το WebSlices που θα δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης συγκεκριμένων στοιχείων σε μια ιστοσελίδα, όπως τιμές μετοχών, προβλέψεις καιρού ή μια δημοπρασία στο eBay.

Σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις ασφαλείας, η Microsoft κατασκεύασε τις περισσότερες, καθιστώντας τον ΙΕ 8 «τον πιο ασφαλή browser της αγοράς», σύμφωνα με την κ. Μπαρζντούκας. Σημαντικότερη από αυτές είναι η «InPrivate Filtering», δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να βλέπουν και να εμποδίζουν όταν ένας τρίτος προσπαθεί να καταγράψει τις δραστηριότητές τους για διαφημιστικούς σκοπούς. Η εφαρμογή αυτή ωστόσο έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις, κυρίως από τους διαφημιζόμενους, που έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για ενδεχόμενη «διατάραξη του επιχειρηματικού μοντέλου».

Δεν είναι σίγουρο ωστόσο ότι η Microsoft θα καταφέρει να πείσει όσους παλιότερα επέλεξαν άλλους browser, να επιστρέψουν στον Internet Explorer. «Η εταιρεία έχει το πλεονέκτημα παράδοσης του browser με το λειτουργικό της σύστημα, που σημαίνει ότι όποιος θέλει να επιλέξει άλλο browser έχει πολλή δουλειά να κάνει», αναφέρει ο κ. Μακντόναλντ, αντιπρόεδρος της Gartner, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα είναι δύσκολο για κάποιον να επιστρέψει στον Explorer. Το σίγουρο ωστόσο είναι ότι ο πόλεμος των browser είναι επωφελής για την αγορά και την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών.

Υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι αν το προϊόν καταφέρει να πραγματοποιήσει όσα υπόσχεται, θα ενδυναμώσει τις σχέσεις με τους υφιστάμενους χρήστες του αλλά και θα κερδίσει ξανά αρκετούς από εκείνους που στο παρελθόν προτίμησαν κάποιον άλλο browser. «Τελικά, αν διαθέτει τις λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά που θέλουν οι χρήστες, θα συνεχίσουν να τον χρησιμοποιούν» αναφέρει ο Γκρέγκ Στέρλινγκ, αναλυτής της Search Engine Land.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες BBC

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση