Ιαν 26 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Χρονιά του βοδιού στην Κίνα

Η χώρα ετοιμάζεται πυρετωδώς για να υποδεχτεί το 2009 στις 26 Ιανουαρίου, τη χρονιά του βοδιού ή αλλιώς… της ευημερίας.

25-01-09_264672_31.jpg

Την Πρωτοχρονιά, η Κίνα βάφεται στο κόκκινο: άνθρωποι με κόκκινα ρούχα, ποιήματα γραμμένα σε κόκκινο χαρτί ως και τα χρήματα που δωρίζονται στα παιδιά δίνονται σε κόκκινους φακέλους. Για τον κινέζικο πολιτισμό, το κόκκινο συμβολίζει τη φωτιά, η οποία διώχνει την κακή τύχη. Τα λαμπερά πυροτεχνήματα δημιουργούν μία μαγική ατμόσφαιρα και όπως θέλει ένα αρχαίο έθιμο, η φλόγα τρομάζει τα κακά πνεύματα.

Η Κίνα ακολουθεί πιστά τις παραδόσεις και μία από αυτές είναι ο χαρακτηρισμός του 2009 ως «η χρονιά του βοδιού», το οποίο αντιπροσωπεύει την ευημερία. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Βούδας ζήτησε από όλα τα ζώα να τον συναντήσουν την Πρωτοχρονιά. Στην πρόσκλησή του απάντησαν δώδεκα και κάθε έτος πήρε το όνομα κάποιου ζώου.

Όπως υποστήριξε ο Βούδας, οι άνθρωποι που θα γεννιούνται στο έτος κάθε ζώου θα έχουν χαρακτηριστικά από την προσωπικότητά αυτού. Για εκείνον, όσοι έρχονται στον κόσμο τη χρονιά του βοδιού τείνουν να ασχοληθούν με τη ζωγραφική και την αρχιτεκτονική, ενώ είναι σταθερά, φιλικά, εργατικά και τολμηρά άτομα.

Το εορταστικό κλίμα ξεκινά από την πρώτη ημέρα του χρόνου και διαρκεί 15 ημέρες. Για τη χώρα, η άφιξη του «Νέου Σεληνιακού Έτους» -όπως συχνά αποκαλείται- είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός.

Σε πολλές περιοχές, το καλύτερο στιγμιότυπο των εκδηλώσεων είναι ο χορός του δράκου. Ο δράκος είναι πολύχρωμος και συνήθως κατασκευασμένος από μετάξι, χαρτί και μπαμπού. Τον κρατούν δύο νέοι άνδρες, που χορεύουν, και τον καθοδηγούν στην πόλη, όπως γίνεται στην Ελλάδα με τους καρνάβαλους.

Ρεκόρ μετακινήσεων

25-01-09_264672_91.jpg

Οι μετακινήσεις αυτήν την περίοδο φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ. Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 63 εκατομμύρια ταξίδια μόνο το Σάββατο, 24 Ιανουαρίου. Το μαζικό κύμα φυγής οφείλεται στο γεγονός ότι οι διακοπές της Πρωτοχρονιάς είναι οι μεγαλύτερες διακοπές του έτους. Ουκ ολίγοι επιλέγουν κάποιον προσανατολισμό στο εξωτερικό, διότι το κινέζικο νόμισμα, γουάν, παραμένει ισχυρό, παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Στη Σαγκάη, παρουσιάζεται αυξημένη ζήτηση για διακοπές στην Ευρώπη και την Αυστραλία, αν και τα στοιχεία του εγχώριου τουρισμού δεν είναι ενθαρρυντικά, σύμφωνα με το κινέζικο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Ταξιδιωτικός πράκτορας επεσήμανε πως «το ποσοστό αυτών που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο εσωτερικό της Κίνας είναι μόνο το ένα τέταρτο του περσινού». Όπως συμπλήρωσε: «Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική ύφεση δεν είχε αντίκτυπο στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα, αλλά στα μεσαία και χαμηλά».

Ωστόσο, οι Κινέζοι αναμένουν με αισιοδοξία το νέο έτος. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν σε ορισμένες προλήψεις θεωρώντας πως θα φέρουν ευημερία. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι για την Κίνα, τα μακαρόνια συμβολίζουν τον πλούτο, καθώς μοιάζουν με τις παραδοσιακές κινέζικες ράβδους χρυσού και αργύρου. Το κλάμα την Πρωτοχρονιά συνεπάγεται δυστυχία για όλο το χρόνο, το λούσιμο των μαλλιών εκδίωξη της καλής τύχης, ενώ η χρήση ψαλιδιών ή μαχαιριών μπορεί να «κόψει» την καλή τύχη.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση