Ιαν 24 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Μειώνεται η διάρκεια ζωής των δέντρων

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οι συνεπαγόμενες ξηρασίες έχουν κατά πάσα πιθανότητα διπλασιάσει το ρυθμό θανάτου των δέντρων στις δυτικές ΗΠΑ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

23-01-09_264524_1.jpg


Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η επιτάχυνση του ρυθμού απώλειας των δασών θα μπορούσε να προκαλέσει περιβαλλοντολογικό ντόμινο στο κλίμα και το σύνολο του οικοσυστήματος της περιοχής. Οι θερμοκρασίες των δασών στις δυτικής ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 0,5 βαθμούς την τελευταία 30ετία, με μειωμένη συγκέντρωση χιονιού, καλοκαιρινές ξηρασίες μεγάλης διάρκειας και αύξηση των πληθυσμών των εντόμων.

Η αύξηση της θερμοκρασίας ευνοεί ταυτόχρονα τις ασθένειες των δέντρων. «Η τοπική αύξηση της θερμοκρασίας συνέβαλε στη διάδοση υδρολογικών αλλαγών, όπως η μείωση του χιονιού, το πρώιμο λιώσιμο την άνοιξη αλλά και η επέκταση της καλοκαιρινής ξηρασίας» σημειώνουν οι επιστήμονες.

Η αύξηση της θνησιμότητας των δέντρων σημαίνει ότι τα δάση των ΗΠΑ δεν θα καταφέρνουν να κατακρατήσουν τις συνηθισμένες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, επιταχύνοντας το ρυθμό του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η μελέτη βρήκε επίσης ότι η αύξηση της θνησιμότητας επηρεάζει όλους τους τύπους δέντρων και σε όλα τα υψόμετρα.

Στη Βρετανική Κολούμπια του Καναδά, ο ρυθμός θανάτου των δέντρων έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 17 χρόνια, 1,5 φορές ταχύτερα από τα δάση της Καλιφόρνια, όπου ο ρυθμός θανάτου των δέντρων διπλασιάστηκε τα τελευταία 25 χρόνια.

«Ο ρυθμός θανάτου των δέντρων θυμίζει το επιτόκιο σε ένα τραπεζικό λογαριασμό, οι επιδράσεις του οποίου γίνονται αντιληπτές σε βάθος χρόνου» επεσήμανε ο Νέιτ Στέφενσον, μέλος της ερευνητικής ομάδας και κατέληξε λέγοντας ότι «ο διπλασιασμός του ρυθμού θανάτου των δέντρων θα μπορούσε να σημαίνει μείωση στο μισό της μέσης διάρκειας ζωής των δέντρων αλλά και του μεγέθους τους».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση