Ιαν 24 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Αυξάνεται επικίνδυνα η θερμοκρασία στην Ανταρκτική

 21-01-09_264184_1.jpg

Επιστήμονες αποκάλυψαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν το σύνολο της Ανταρκτικής, όπου συγκεντρώνονται οι μεγαλύτερες ποσότητες πάγου του πλανήτη.

Η μέση θερμοκρασία στη Λευκή Ήπειρο αυξάνεται τον τελευταίο μισό αιώνα, με το φαινόμενο του θερμοκηπίου να αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στη βρετανική επιστημονική έκδοση Nature, επιχειρεί μια ανάλυση των μεγάλων ερωτημάτων και φόβων, της κλιματικής επιστήμης.

Το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής και η επακόλουθη άνοδος του επιπέδου της θάλασσας θα βύθιζε πολλές παράκτιες περιοχές του κόσμου. Με συνολικό εμβαδό μεγαλύτερο από την Αυστραλία, η Ανταρκτική έχει τόσο πάγο που θα μπορούσε να ανεβάσει το επίπεδο των ωκεανών κατά 57 μέτρα, εάν λιώσει ολοκληρωτικά.

Παλαιότερες μελέτες έχουν ήδη επισημάνει την κατάσταση που επικρατεί στην Χερσόνησο της Ανταρκτικής, το κομμάτι δηλαδή της ηπείρου που απέχει μόλις 800 χιλιόμετρα από την Νότια Αμερική, και όπου παρατηρείται σημαντικό λιώσιμο πάγων από την αρχή της δεκαετίας.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η θερμοκρασία στη Δυτική Ανταρκτική αυξάνεται κατά 0,17 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία, για τα τελευταία πενήντα χρόνια. Στην Ανατολική Ανταρκτική η κατάσταση είναι καλύτερη, κυρίως το φθινόπωρο εξαιτίας κυρίως της τρύπας του όζοντος, ενώ αντίστοιχη περίοδος μείωσης της θερμοκρασίας στην περιοχή είχε παρατηρηθεί μεταξύ του 1970 και του 2000. Για το σύνολο της ηπείρου, η θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 0,12 βαθμούς ανά δεκαετία.

Η μελέτη προκύπτει από τη μελέτη 25ετούς αρχείου παρατηρήσεων και δορυφορικών απεικονίσεων, ενώ δεν περιλαμβάνει προβλέψεις για τη μελλοντική πορεία της κατάστασης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η τάση της θερμοκρασίας εξηγείται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση